MENIU

Primul pas pentru introducerea unui PRAG la abuzul în serviciu. Petiție pentru un prag de 1 leu

Primul pas pentru introducerea unui prag al prejudiciului pentru abuzul în serviciu este făcut miercuri. La Ministerul Justiției are loc o dezbatere publică, prima din cele două anunțate de Tudorel Toader. Recent, Curtea Constituţională a decis că Parlamentul este obligat să stabilească un astfel de prag.

Ministerul Justiției organizează miercuri, începând cu ora 10.00, o dezbatere pe tema pragului la prejudiciul pentru abuzul în serviciu. La dezbatere participă reprezentanți ai societății civile și mediului de afaceri.

În 3 iulie, Ministerul Justiţiei ar urma să organizeze o a doua dezbatere, la care ar urma să ia parte reprezentanţii instituţiilor din cadrul sistemului judiciar, ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor şi ai mediului academic şi profesiilor juridice liberale.

Între timp, peste 26.000 de cetățeni au semnat în mai puțin de 24 de ore de la lansarea unei petiții cu titlul "CCR vrea prag pentru abuz. Să fie 1 leu!" lansate de ONG-ul De-clic.ro. Semnăturile sunt depuse azi la Ministerul Justiției, în cadrul consultării publice cu societatea civilă organizată de Tudorel Toader.

Campania a fost lansată la scurt timp după ce Curtea Constituțională a decis să impună Parlamentului stabilirea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu. Opțiunea "fără prag" nu mai există, deși a fost exprimată de zeci de mii de cetățeni în stradă, și chiar și de Procurorul General al României.

În aceste condiții, comunitatea de-clic, inițiatorul petiției, cere Ministerului de Justiție și Parlamentului României un prag simbolic de 1 leu. Un prag prea mare ar fi nimic altceva decât un stimulent pentru corupție, spun inițiatorii petiției online.

Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţa că, urmare a deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR) referioare la abuzul în serviciu, această infracţiune urmează să fie redefinită, inclusiv prin instituirea unui prag valoric, invocând faptul că deciziile CCR sunt obligatorii şi au valoare numai pentru viitor.

Pe de altă parte, procurorul general Augustin Lazăr a subliniat că Ministerul Public îşi susţine punctul de vedere potrivit căruia nu ar trebui impus un prag pentru abuzul în serviciu.