MENIU

Primarii n-au căzut la pace cu Guvernul. Edilii resping propunerile lui Teodorovici

Primarii n-au căzut la pace cu Guvernul. Edilii resping propunerile lui Teodorovici / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Asociația Municipiilor din România respinge propunerea Ministerului de Finanțe privind bugetele locale. "Cine nu poate respecta programul de guvernare nu are ce căuta în Guvern", a transmis președintele AMR, Robert Negoiță, într-o intervenție la Realitatea TV.

Guvernul le-a propus primarilor o cotă de 60% din impozitul pe venit, dar le-a cerut să preia cheltuielile sociale, care ar ajunge la 6,4 milioane de lei. Edilii „resping categoric” această propunere.

De asemenea, ei cer, într-o scrisoare trimisă premierului Viorica Dăncilă, ca Guvernul să susțină integral, din bugetul de stat, sistemul de protecție a copilului și a persoanelor cu dizabilități.

Primarii mai cer, de asemenea, să li se dea proiectul de buget pe 2019 pentru consultare.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a spus, la un post TV, că edilii se vor adresa Parlamentului.

"Este nevoie de corectitudine, de ratiune si de maturitate pentru ca primariile din Romania, anul trecut, in urma taierilor drastice ale bugetelor, au fost puse in mare dificultate. Aceasta maniera nu trebuie sa continue. Consideram ca e absolut necesar sa ne exprimam si sa demonstram, cu argumente, ca nu se poate continua asa. Noua ne-a fost prezentata asta, anul trecut, ca o relansare fiscala, dar nu a fost asa pentru ca banii nu au ramas la cetateni, ci au fost luati la bugetul central. Noi am cerut un minim de 60 % si cu alte compensari din alte surse. Dar ei au spus 'Va dam 60%, dar va luam, adica nu va finantam indemnizatiile', ceea ce e imposibil de suportat de cele mai multe primarii. Ne duc in faliment. In programul de guvernare, scrie ca aceste indemnizatii sunt suportate 100% de Guvern. Cine nu poate respecta programul de guvernare nu are ce cauta in Guvern. Eu imi exprim speranta si credinta ca nu exista nimeni din aceasta tara, cu atat mai putin in Guvern, in situatia in care sa incalce programul de guvernare. Este esential să avem cuvânt', a declarat, joi, intr-o interventie la Realitatea TV, in emisiunea "Talk News, cu Denise Rifai", Robert Negoita, presedintele AMR.

Intrebat de ce Guvernul nu da banii primarilor, acesta a replicat: "Nu poate sa nu mai fie bani in buget pentru ca am vazut postari pe Facebook ca 'avem incasari record'."

Intrebat daca au fost contactati de ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, sau de premierul Viorica Dancila, acesta a spus: "Ne-au promis, ieri, cand am fost la Guvern, ca, pana la sfarsitul zilei de ieri, ne vor comunica care e raspunsul lor si ce solutie propun. Pana acum nu am fost contactati."

"Imi pare rau ca aceasta discutie o avem acum, la sfarsit de ianuarie. Noi trimitem adrese din octombrie si solicitari catre Guvern sa ne intalnim si sa discutam despre bugetul pe 2019. Pana alaltaieri nu ne-a raspuns nimeni la nimic. E profund in neregula. Cum sa lucrezi la bugetul tarii fara sa ai o discutie cu administratia locala? Nu poti sa ai un astfel de comportament cu peste 3.000 de primari. E un comportament despre care cred eu ca poate fi imbunatatit", a incheiat Negoita.


Mai multe articole despre:
buget local