MENIU

Primarii italieni au oferit MAE posibilitatea de a deschide noi secţii de vot. MAE a refuzat

<p>Titus Corlățean </p>

Primariile din doua orase italiene cu mari comunitati de romani au pus la dispozitia Romaniei spatii si ajutor logistic pentru deschiderea de sectii de vot in Italia, la cererea diplomatilor romani din Peninsula, dar conducerea Ministerului de Externe a refuzat ofertele. Doua documente oficiale ale primariilor din Riano si Verbania, puse la dispozitia HotNews.ro de consilieri locali, arata ca oficialii italieni au fost pregatiti sa ofere ajutor guvernului Romaniei pentru sectii de vot inca dinaintea turul 1 al prezidentialelor, dar MAE nu a raspuns ofertelor, scrie Hotnews.ro.

Gabriel Pîrjolea şi Adrian Chifu sunt consilieri români aleşi la Riano şi Verbania, localităţi aflate în două din regiunile cu cele mai mari numeroase comunităţi de români, Lazio şi Piemonte. Au pus la dispoziţia HotNews.ro scrisori ale administraţiilor locale prin care se confirma disponibilitatea de organizare a unor secţii de votare. Ulterior, secţiile nu au mai fost deschise.

Mecanismul a fost următorul: primăriile au primit cereri de a organiza secţie de votare, fie din partea cetăţenilor stabiliţi în zonă, fie din partea oficialităţilor diplomatice româneşti din Italia. După ce şi-au dat acordul şi disponibilitatea, administraţiile locale au primit răspuns că în acea localitate nu se va mai organiza secţie.

Mai mult pe Hotnews.ro.