MENIU

Prigojin sună retragerea! Grupul Wagner va pleca din Bahmut până la 1 iunie

Foto: Profimedia

Luni, grupul paramilitar rus Wagner a emis un comunicat anunțând retragerea forțelor sale din Bahmut. Această retragere va începe pe 25 mai și va fi finalizată cel târziu până pe 1 iunie. Wagner intenționează să cedeze pozițiile ocupate în acest oraș-simbol din estul Ucrainei către armata regulată rusă, după ce au pretins că l-au capturat.

"La periferia de vest (a oraşului Bahmut), liniile de apărare sunt în funcţiune. Prin urmare, grupul Wagner părăseşte Artiomovsk (numele sovietic al Bahmut, n.r.) între 25 mai şi 1 iunie", a declarat Evgheni Prigojin, şeful forţelor Wagner, într-o înregistrare audio postată de serviciul său de presă, citată de Agerpres.

Capturarea Bahmut a fost revendicată sâmbătă de Prigojin, care a dat atunci asigurări că va preda controlul asupra oraşului trupelor regulate ruse pe 25 mai.

"Dacă nu sunt suficiente unităţi ale Ministerului Apărării (pentru a ocupa Bahmut), există aici mii de generali (pentru a o face), trebuie format un regiment de generali, să li se dea arme şi totul va fi bine", a ironizat luni Prigojin, într-o nouă critică la adresa comandamentului militar rus, pe care îl vizează asiduu.

Kievul nu a confirmat pierderea oraşului Bahmut. Comandantul forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, a afirmat, duminică, că trupele sale nu mai controlează decât o parte "insignifiantă" din oraş, dar continuă să avanseze pe flancuri.