MENIU

Atacurile la Justiţie, în atenţia Europei: Presiuni pe Juncker să nu ridice MCV-ul pentru România

Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, îi cere președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, să nu suspende aplicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România și să ia în calcul activarea Articolului 7 din Tratatul UE.

Orice atac asura șefei DNA, Laura Codrușa Kovesi, și asupra DNA este un atac la adresa independenței Justiției, susține Krichbaum.

Mai mult decât atât, acesta cere ca în cazul în care vor apărea noi atacuri la adresa independenței Justiției să se ia în considerare declanșarea Articolului 7 din Tratatul de la Lisabona, care poate duce la suspendarea dreptului de vot al României în Consiliul UE.

”Stimate domnule Președinte,

În calitate de Președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul federal al Germaniei, urmaresc actualele evoluții politice interne din România cu mare îngrijorare. Începând cu alegerile din decembrie 2016 diferitele guverne ale României au lucrat sistematic pentru amnistierea membrilor de partid condamnați pentru fapte de corupție și frauda electorala și pentru a împiedica viitoare investigații de corupție.

În ultimele zile au fost facute public înregistrari audio cu scopul de a distruge credibilitatea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Autorii acestor înregistrari sunt politicieni care sunt în curs de investigare sau care au fost deja condamnați pentru fapte de corupție. În urma acestui scandal este cerută acum demisia șefei DNA, Laura Kövesi.

În ultimii ani, DNA a avut un rol semnificativ, în combaterea eficienta a corupției în România chiar și la cel mai înalt nivel. Independența și marile succese ale DNA sunt vazute ca o mare realizare și în afara granițelor României. În special în societatea civila din țarile din Balcanii de Vest, DNA este prin urmare considerata un model în eforturile proprii de a lupta împotriva corupției. Orice atac asupra DNA și asupra Laurei Kövesi este, prin urmare, un atac asupra independenței sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției.

Într-o scrisoare din 2 februarie 2017 am subliniat deja faptul ca, având în vedere evoluțiile politice interne, înlaturarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România este complet exclusa. Încercarile actuale de a forța înlaturarea procurorului șef DNA din funcția actuala arata, din pacate, faptul ca temerile mele sunt justificate. Tot felul de încercari de a renunța din motive politice la procedura MCV înaintea preluarii de catre România a Președinției Consiliului UE, sunt inutile. Presupun, prin urmare, ca aceasta opțiune nu va fi luata în considerare, iar Comisia își va exprima ferm îngrijorarea fața de guvernul român.

Marile progrese în justiția româneasca au fost posibile doar datorita aderarii la UE și prin sprijinul instituțiilor europene. Cetațenii români pro-europeni, care se opun acțiunilor guvernului, au nevoie urgenta de sprijinul Comisiei. În cazul unor noi atacuri asupra independenței sistemului judiciar, ar trebui, în opinia mea, sa se ia în considerare inițierea procedurii de activare a articolului 7 din Tratatul UE”, spune Krichbaum în scrisoarea adresată lui Juncker, conform hotnews.ro.

Articolul 7 a mai fost activat o singură dată, la finalul anului trecut, asupra Poloniei, după ce Guvernul polonez rămăsese surd la cererile Comisiei Europene vizând modificarea unor măsuri controversate din domeniul juridic. 

Iohannis, despre scandalul din justiţie: "Nişte penali încearcă să discrediteze conducerea DNA"

Președintele Klaus Iohannis a reacționat, joi, în scandalul iscat în jurul DNA, în care Direcția Anti-corupție este acuzată că ar fabrica dosare.

"Din punctul meu de vedere, lucrurile se pot rezuma la puţine cuvinte: nişte penali fac o încercare disperată să atace şi să discrediteze DNA şi conducerea DNA”, a afirmat șeful statului, într-o conferință de presă. 

Kovesi: Procurorii au acţionat legal. E un festival disperat al inculpaţilor

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri seară, că atacul din ultima perioadă asupra justiţiei nu este unul întâmplător şi vizează "îngenuncherea statului român, umilirea societăţii". "Nu cred că acest atac este întâmplător. Asistăm în ultima perioadă la un festival disperat al inculpaţilor, un festival în care inculpaţi condamnaţi, în care inculpaţi trimişi în judecată spun neadevăruri, spun părţi de adevăr. Aici nu este vorba despre Kovesi sau despre procurorul şef al DNA. Acest atac nu este despre Kovesi vizează îngenuncherea statului român, vizează umilirea societăţii şi umilirea cetăţenilor români", a spus Kovesi, într-o conferinţă de presă.

 

Mai multe articole despre:
UE România MCV JUNCKER articol 7