MENIU

Președintele Franței, Emmanuel Macron, în Liban, după exploziile din Beirut: „Nu sunteți singuri!”

Emmanuel Macron, primul șef de stat străin în vizită în Beirut, Liban, după exploziile devastatoare din 4 august 2020 Foto: Twitter/Macron

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a început, joi, o vizită oficială la Beirut, fiind primul lider străin care a ajuns în această țară de la producerea tragediei.

 

Emmanuel Macron s-a dus la Beirut însoţit de şeful guvernului, Jean Castex, precum şi de ministrul de externe Jean-Yves Le Drian pentru a demonstra că Franţa nu rămîne cu braţele încrucişate în faţa acestei noi lovituri pe care o primeşte Libanul, fost protectorat francez, relatează Radio France Internationale

Preşedintele francez a vizitat Libanul la doar două zile după exploziile devastatoare din portul Beirut care au făcut cel puţin 137 de morţi şi 5.000 de răniţi şi au distrus cartiere întregi din capitala libaneză, iar peste 300.000 de persoane au rămas fără adăpost.

Macron a vizitat cartierul portuar total distrus după explozia imensei cantităţi de nitrat de amoniu depozitată acolo și a purtat discuţii cu responsabilii libanezi, muncitorii de acolo, dar şi cu populaţia. O cantitate de 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate de șase ani în depozitul care a provocat tragedia.

Macron a declarat că Franţa va coordona sosirea ajutoarelor europene şi, într-un registru mai larg, cooperarea internaţională pentru reconstrucţia capitalei dar şi a economiei libaneze. 

Reamintim că Uniunea Europeană a anunţat deja un ajutor de urgenţă de 33 de milioane de euro. Forul comunitar a anunţat joi deblocarea a 33 milioane de euro pentru a finanţa un prim ajutor de urgenţă în favoarea Libanului şi a mobilizat alte mijloace materiale, între care o navă-spital italiană pentru a ajuta echipele de intervenţie din Beirut.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat joi o conferinţă de ajutor internaţional pentru Liban „în următoarele zile”, după exploziile care au devastat marţi capitala Beirut.

„În următoarele zile, vom organiza o conferinţă internaţională de sprijin şi susţinere pentru Beirut şi populaţia libaneză”, a anunţat Macron în cadrul unei conferinţe de presă. Aceasta va avea drept scop mobilizarea „finanţărilor internaţionale, ale europenilor, americanilor, ale tuturor ţărilor din regiune şi nu numai pentru a oferi medicamente, îngrijiri, hrană”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Tragedia produsă în urma exploziilor devastatoare din Beirut este o altă catastrofă pentru Liban, ţară deja lovită de o criză profundă, pe lângă pandemia de noul coronavirus.

„Astăzi acordăm prioritate ajutoarelor şi sprijinului populaţiei, fără condiţii. Dar nu uităm nici de exigenţa formulată de noi de luni de zile, ba chiar de mai mulţi ani, în privinţa reformelor indispensabile în Liban în anumite sectoare. Dacă aceste reforme nu sunt făcute, Libanul va continua să se scufunde”, a declarat președintele francez, la Beirut.

Reformele nu sunt cerute numai de Franţa, ci şi de comunitatea internaţională, precum şi de Fondul Monetar Internaţional. Corupţia în Liban a devenit îngrijorătoare, încât „nimeni nu mai are curajul nici să investească în Liban şi nici să împrumute bani Libanului”, relatează RFI

Mai multe articole despre:
emmanuel macron franta explozii beirut macron liban