MENIU

Preşedintele CCR, acuzat de CSM: "A încălcat independenţa Justiţiei"

Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a fost mustrat de CSM, magistraţii susţinând că Dorneanu a încălcat independența justiției prin declarațiile pe care le-a făcut cu privire la dosarul Belina.

Judecătorul Bogdan Mateescu, membru al CSM, a spus, marţi, în Plenul CSM, că declaraţiile preşedintelui CCR, referitoare la dosarul lui Liviu Dragnea, potrivit cărora „hotărârile sunt adoptate prin lentila politică”, sunt revoltătoare şi afectează independenţa justiţiei, scrie  romanialibera.ro.  

"Mi se par foarte grave aceste afirmaţii. (...) Indicaţii generice cum că există hotărâri judecătoreşti din care transpare opinia politică mi se par revoltătoare la modul general. Provenim din sistemul judiciar, cunoaştem drepturile şi obligaţiile şi calitatea judecătorilor români, nu aş vrea ca nimeni, vreodată, să înţeleagă că judecătorii români fac politică prin actul care constituie menirea existenţei noastre, hotărârea judecătorească. Este absolut revoltătoare această declaraţie din partea preşedintelui CCR. Consider că sunt suficiente date şi că se impune o reacţie promptă a CSM şi un apel – încă un apel, oare al câtelea? – către factorii publici, politici ori din partea CCR să respecte independenţa justiţiei pentru că independenţa justiţiei nu este un privilegiu al judecătorului, este un drept al cetăţeanului şi o garanţie fundamentală”, a spus judecătorul Bogdan Mateescu, la plenul CSM de marţi.