MENIU

Presa germană: Pe România lui Iohannis se poate conta

Numeroase publicații germane au scris, luni, despre victoria lui Klaus Iohannis, în alegerile prezidențiale. În timp ce o parte dintre acestea consideră rezultatul alegerilor drept un semnal că România "este europeană" și că Iohannis e în România, mai degrabă, un "oblic", cineva venit din afara sistemului politic tipic românesc, altele au abordat acest subiect în spirit satiric, opunându-l pe 'Santa Klaus' lui 'Mickey Mouse', scriu cei de la HotNews.

În general, însă, potrivit celor relatate în presa germană, se așteaptă "o cotitură" benefică în politica României.

Astfel, despre "Curătătorul cu rădăcini germane" (Saubermann mit deutschen Wurzeln) scrie Sueddeutsche.de.  Publicația face o analiză a modului în care Iohannis a putut, în mod surprinzător, să câștige al doilea tur de scrutin, relatează HotNews.

"De ce au mers brusc la vot așa mulți români, din diaspora? Motivul poate să fi fost, printre altele, furia. Guvernul lui Ponta le-a ingreunat românilor din străinătate participarea la vot", scrie Sueddeutsche.de

Despre "masiva mobilizare" a românilor din diaspora scrie și Frankfurter Allgemeine Zeitung, în ediția sa online, titrând două caracteristici ale noului viitor președinte de stat: "conservator" și exponent al unei minorități naționale.

De asemenea, Spiegel online menționează masiva participare a tinerilor la vot și cozile românilor din diaspora, pentru a vota și precizează că "Johannis a candidat pentru Alianta Crestin Liberala (ACL) cu promisiunea să întărească statul de drept și să atragă investitori".

Promisiunea a fost prompt sesizată de FinanzNachrichten.de, portal de finanțe german, care a salutat victoria, în alegerile prezidentiale a lui Iohannis, preluând și comunicatul de presă al creștin-democraților, din Bundestag-ul german.

"Factiunea CDU/CSU [n.r. alianța crestin-social-democrată din camera inferioară a Parlamentului german, susținătoare a Angelei Merkel, președinta CDU] îl felicită pe Klaus Johannis pentru alegerea sa și va sprijini și, în viitor, după putințe, adâncirea prieteniei germano-romane", se precizează în comunicat.

 

Mai multe pe HotNews.