MENIU

Premierul Japoniei și 30 de șefi de companii, la Sofia. Covorul roșu, întins pentru businessul nipon

Premierul japonez Shinzo Abe

Premierul Bulgariei Boiko Borisov și omologul său japonez Shinzo Abe, aflat în vizită la Sofia, au promis oportunități de investiții pentru companiile nipone care vin în Bulgaria și în Balcani în general, scrie AP. Japonia încearcă să-şi consolideze prezenţa în Europa de Est unde China stabileşte rapid contacte.

Șeful guvernului japonez, însoțit de reprezentanții a zeci de companii nipone, a trecut prin Bulgaria înaintea vizitei pe care o începe marți în România și a fost primit cu brațele deschise.

Premierul bulgar a promis oportunități pentru companiile japoneze care vor să investească în proiecte mari de infrastructură în Bulgaria și în Balcanii de Vest.

Abe și-a anunțat intenția de a lansa o inițiativă de cooperare în sprijinul țărilor din vestul Balcanilor, afectate de războiul din fosta Iugoslavie și angajate în prezent în reforme în vederea aderării la Uniunea Europeană. Guvernul de la Tokyo urmează să desemneze un ambasador cu această misiune, pentru a ajuta Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegrul și Serbia să își atingă mai rapid obiectivul.

Bulgaria, care deține președinția rotativă a Uniunii Europene, a asigurat, prin premierul Boiko Borisov, că va face eforturi pentru ratificarea rapidă a Parteneriatului UE-Japonia.

JETA (Japan-EU Free Trade Agreement) înseamnă, în fapt, deschiderea celei mai mari pieţe de liber-schimb din lume, odată cu schimbarea fundamentală a condiţiilor comerciale ce privesc direct cele două zone, Japonia şi UE, care, împreună, reprezintă aproximativ 30% din economia mondială. Acordul de parteneriat strategic și Acordul de parteneriat economic sunt planificate spre semnare împreună în 2018, a mai spus Comisia. După finalizarea ultimelor detalii, Comisia va transmite acordul spre aprobare Parlamentului European și statelor membre ale UE, având ca scop intrarea sa în vigoare înainte de încheierea mandatului actual al Comisiei Europene (2019).

Borisov a oferit Japoniei susținerea deplină a Bulgariei în contextul tensiunilor din Peninsula Coreeană.

Mai multe articole despre:
Japonia Bulgaria Boiko Borisov Shinzo Abe