MENIU

Olanda, prima țară europeană care consideră GENOCID acțiunile Beijingului împotriva uigurilor

Olanda condamna atitudinea Beijingului fata de uiguri

Parlamentul Olandei a aprobat, joi, o moţiune prin care consideră "acte de genocid" acţiunile autorităţilor chineze împotriva etnicilor uiguri din provincia Xinjiang. Decizia Parlamentului olandez este prima a unei instituţii dintr-un stat european de a numi "genocid" abuzurile asupra uigurilor. Departamentul de Stat din SUA şi Parlamentul Canadei au adoptat poziţii similare până la momentul actual.

Conform unor surse citate de agenția de presă Mediafax, formaţiunea premierului în exerciţiu Mark Rutte, Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD), a votat împotriva moţiunii, care nu are caracter obligatoriu şi nu formulează solicitări adresate Guvernului olandez.

Administraţia Chinei a respins, luni, "atacurile calomnioase" referitoare la situaţia uigurilor şi altor grupuri etnice din regiunea Xinjiang, insistând că sunt respectate drepturile în domeniul muncii şi libertatea religioasă.

Activişti pentru drepturile omului şi experţi ONU acuză că aproximativ un milion de musulmani sunt deţinuţi în centre speciale din provincia Xinjiang. Beijingul susţine că nu există abuzuri, argumentând că sunt centre vocaţionale, pentru combaterea extremismului.

Mai multe articole despre:
Olanda uiguri China