MENIU

Atacul din Arabia Saudită. Președintele Iranului: Rebelii s-au apărat

Preşedintele iranian Hassan Rohani consideră că atacurile rebelilor yemeniți asupra Arabiei Saudite sunt justificate. Rohani a declarat că aceştia „nu fac decât să se apere" de bombardamentele saudite.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a justificat luni, la Ankara, atacurile împotriva Arabiei Saudite revendicate de rebelii din Yemen, afirmând că aceştia "nu fac decât să se apere" de bombardamentele saudite, informează AFP.

„Yemenul este ţinta unor bombardamente zilnice (...). Poporul Yemenului a fost obligat să răspundă. Nu fac decât să se apere", a declarat Rohani la încheierea summitului dedicat situaţiei din Siria, la care a participat alături de omologul său rus, Vladimir Putin şi cel turc, Recep Tayyip Erdogan.

Coaliţia din Yemen condusă de Arabia Saudită a afirmat luni că armele utilizate în atacul cu drone, care a redus în mod brutal aprovizionarea mondială cu petrol şi a trezit temerea unei escaladări militare între Washington şi Teheran, au fost fabricate în Iran.

Atacul de sâmbătă, 14 septembrie, a fost revendicat de gruparea rebelă houthi din Yemen, ţară aflată în război şi în care Riadul a intervenit începând cu 2015 în fruntea unei coaliţii militare care susţine guvernul în combaterea revoltei sprijinite de Iran.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a apreciat că nu există nicio dovadă că acest "atac fără precedent asupra aprovizionării energetice mondiale" a fost lansat din Yemen, Washingtonul acuzând Iranul că se află la originea acestuia

 

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat luni "extrem de îngrijorat de riscul de escaladare" după atacul asupra unor instalaţii petroliere din Arabia Saudită, acuzând Teheranul că "destabilizează întregul" Orient Mijlociu, într-un interviu pentru AFP la Bagdad, citat de agerpres.ro.

Șeful NATO, după atacul din Arabia Saudită: "Iranul, responsabil de destabilizarea întregii regiuni"

 

După atacuriole de sâmbătă, 14 septembrie, Iranul a amenințat că este "gata de război" cu Statele Unite, după acuzațiile privind atacul asupra rafinăriilor din Arabia Saudită.

Atacul a provocat incendii la instalațiile gigantului „Aramco”, ce reprezintă compania petrolieră națională a Arabiei de Sud.

Iranul, "gata de război" cu Statele Unite

 

Statele Unite au furnizat imagini din satelit și au citat informații ale serviciilor secrete pentru a-și susține acuzațiile privind implicarea directă a Iranului în atacurile asupra instalațiilor petroliere saudite, notează BBC News. Teheranul a negat orice implicare în atacurile revendicate de rebelii Houthi, din Yemen.

EXPLOZIV. Cum a decurs atacul din Arabia Saudită. SUA vin cu dovezi pentru implicarea Iranului