MENIU

Povestea incredibilă a Sfântului Dimitrie Basarabov, Ocrotitorul Bucureștiului. Puțini știau asta

Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov, Ocrotitorul Bucureștiului, este sărbatorit la 27 octombrie.

Când a devenit Sfântul Dimitrie Basarabov ocrotitorul Bucureștiului

Demult, în biserica de lângă Curtea domnească se făcea alegerea membrilor Sfatului orășenesc. Tot aici se păstra și sigiliul Bucureștilor. Pentru ca această biserică avea hramul închinat Fecioarei Maria, patronul orasului era Maica Domnului, conform crestinortodox.ro. 

Dupa 1634, si mai ales din anul 1659, cand Domnul tarii isi muta definitiv resedinta de la Targoviste la Bucuresti, creste importanta Curtii domnesti (Curtea Veche). Astfel, si biserica Curtii domnesti devine atat de prezenta in viata oamenilor incat "Buna Vestire", hramul acestei biserici, este prezenta pe sigiliul orasului.

În secolul al XVIII-lea ocrotitorii spirituali ai Bucureștiului erau Sfinții Împărați Constantin și Elena. 

Cu timpul, Sfântul Dimitrie Basarabov devine ocrotitorul Bucureștiului. Este proclamat oficial ocrotitorul orașului București de către mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793).

În anul 1955, la propunerea patriarhului Justinian Marina, Sfântul Sinod a proclamat generalizarea cinstirii sale în întreaga Biserică Ortodoxă Română.

De unde este, de fapt, Sfântul Dimitrie Basarabov 

Puțini știu, însă, că sfântul Dimitrie Basarabov nu este din România, ci de la sud de Dunăre, din Bulgaria. Acesta s-a născut în satul Basarabi, în secolul al XIII-lea, în timpul "imperiului" vlaho-bulgar de la Tarnovo, întemeiat de frații Petru și Asan.

A iubit viața ascetică și s-a retras într-o peșteră. Se spune că înainte de a muri,  s-a asezat singur între două lespezi de piatră, ca într-un sicriu, fiind acoperit în timp de apele raului.

Mai multe articole despre:
sfântul Dumitru SFANTUL DIMITRIE CEL NOU