MENIU

POVESTEA emoționantă a soldatului din regimentul Azov care a fost capturat de ruşi: la ce TORTURI INIMAGINABILE a fost supus

Uzina Azovstal / Foto: Profi Media

Un soldat al regimentului Azov, cunoscut sub numele de Tork, este unul dintre apărătorii ucraineni ai Mariupolului care a reușit să scape cu viață, în urma schimbului de prizonieri, din infernul trăit în uzina Azovstal. Acesta s-a întors acasă, la iubita sa, pe care o ceruse în căsătorie în timp ce se afla în buncărele de la Azovstal. Tânărul a povestit însă chinurile la care a fost suspus cât timp s-a aflat în mâninile rușilor.

Tork era membru al regimentului Azov de patru ani. În aprilie, el împreună cu alţi luptători, au încercat să traverseze oraşul Mariupol asediat de ruşi către combinatul siderurgic Azvostal. Ghinionul a făcut ca în momentul în care treceau peste un pod să fie surprinşi de un bombardament. Mașina în care se aflau a fost lovit şi a căzut în apă, așa că Tork a înotat alături de alţi doi soldaţi pentru a se adăposti sub pod.

Ruşii au bombardat podul timp de aproximativ 3 ore, camarazii lui Tork au fost ucişi de lunetiştii ruşi, astfel că el a fost singurul supravieţuitor.

„M-am târât prin mai multe fabrici şi mi-am dat seama că voi muri fie din cauza rănilor, fie de frig”, își amintește soldatul. Așa a ajuns în uzina Azovstal, unde a primit îngrijiri de urgență. Viața era cu adevărat grea în combinat, apa, mâncare și medicamentele fiind principala "provocare" cu care se confruntau cei din uzină, pe lângă bombardamentele neîncetate ale rușilor.

Ulterior, Tork, împreună cu restul apărătorilor ucraineni, a ajuns în captivitatea ruşilor. La început nu a vrut să se predea, dar mai apoi afăcut asta, la solicitarea comandantului regimentului. Aceştia au fost trimişi la un centru de detenţie de pe teritoriul controlat de ruşi, unde au fost interogați. În încercarea de a obţine informaţii, rușii au apelat la tortură, printre metodele folosite numărându-se și cea care presupunea introducerea unor ace în răni.  

Tuk a început o nouă viață pe 29 iunie, în urma schimbului de prizonieri.

Cele mai noi imagini date publicității magini publicate pe rețelele sociale îl înfățișează pe soldatul ucrainean întors la logodnica sa, pe care a cerut-o în căsătorie în timp ce se afla în buncărele de la Azovstal.