MENIU

Ioan-Aurel Pop: În Academia Română este continuitate, armonie şi consens

Ioan-Aurel Pop, candidat la șefia Academiei Române, despre momentele istorice ale României

În Academia Română este continuitate, armonie şi consens, iar ideea de competiţie nu se referă la persoane, ci de idei, a afirmat vineri noul preşedintel al acestui for, Ioan-Aurel Pop.

"Grupările din Academia Română nu sunt grupări politice, ci grupări de idei şi noi vrem să arătăm opiniei publice din România, nu numai pentru că e Anul Centenarului, dar, în general, pentru că Academia este o instituţie simbol a naţiunii române, că aici domneşte concordia, buna înţelegere şi că ideea de competiţie este una nu de persoane, ci de idei", a declarat Pop, pentru AGERPRES, la finalul şedinţei Adunării Generale de alegere a vicepreşedinţilor acestui for.

Pop şi-a exprimat satisfacţia că în campania electorală pentru alegerea conducerii Academiei "au reuşit să învingă ideile cele mai valoroase, mai de viitor, mai constructive".

"Cei patru vicepreşedinţi care asigură continuitate în viaţa Academiei Române (...) sunt personalităţi marcante ale ştiinţei, artei şi culturii româneşti. Urmează alegerea secretarului general şi cu aceasta Biroul Academiei Române va fi complet, ceea ce înseamnă o muncă imensă care va porni din momentul în care noul Birou îşi va intra în rol. Iar aceasta se va întâmpla foarte curând, pentru că la începutul lunii mai expiră mandatul celuilalt Birou. (...) Au reuşit, cred, să învingă în această campanie electorală ideile cele mai valoroase, mai de viitor, mai constructive", a arătat preşedintele Academiei Române.

El a vorbit şi despre iniţiativele imediate ale noii conduceri, legate atât de Anul Centenar, cât şi de cultura română în general.

"De exemplu, colecţia de Clasici ai literaturii române, pe care Academia o patronează şi care a depăşit 200 de volume, va merge mai departe. Suntem printre puţinele Academii Europene care au un asemenea proiect aproape îndeplinit. "

De asemenea, cu ocazia Centenarului se vor publica peste 20 de volume cu istoria tuturor ştiinţelor şi ramurilor de cultură şi de artă din România. Un alt reper important este proiectul ELI, laserul românesc de pe platforma de la Măgurele, care este condus de către un academician român.

Academicienii Victor Spinei, Răzvan Theodorescu, Bogdan Simionescu şi Victor Voicu au fost aleşi vineri, prin vot secret, de Adunarea Generală a Academiei Române, vicepreşedinţi ai acestui for. Pentru funcţia de secretar general se vor  organiza alegeri pe 29 iunie.

Mai multe articole despre:
Academia Română Centenar Ioan Aurel Pop