MENIU

Ponta: De multe ori am discutat cu Isărescu despre Codul Fiscal. După adoptare, au venit criticile

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că înainte de adoptarea Codului Fiscal nimeni nu a spus că nu este de acord cu acest act normativ, afirmând, în acest sens, că a purtat nenumărate discuții și cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. În ceea ce privește propunerea liberalilor de a exista consultări pe teme importante, Ponta a spus că dialogul este întotdeauna foarte bun.

"Am fost încântat să văd că doamna Gorghiu, în afară de a-mi cere demisia, mai știe și alte cuvinte în limba română, e foarte bine. Dialogul întotdeauna e foarte bun", a spus Ponta, la finalul ședinței coaliției de guvernare.

În acest context, Ponta a afirmat că a discutat cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre Codul fiscal de mai multe ori.

"Cred că e foarte bine că se discută acum despre Codul fiscal, după ce a fost aprobat, ideal ar fi fost să se discute sau cei care aveau păreri negative să le spună înainte. De multe ori am discutat cu guvernatorul (n.r.—înainte de a se adopta Codul fiscal), nu a zis nimeni că nu e de acord cu Codul, toată lumea a fost de acord, după aia s-au răzgândit", a menționat Ponta, întrebat ce părere are despre declarația lui Isărescu potrivit căreia Codul fiscal nu e aplicabil din punct de vedere economic.

Mugur Isărescu, avertisment dur legat de Codul Fiscal și salariile bugetarilor

 

Pe de altă parte, PNL a propus tuturor liderilor partidelor parlamentare demararea și organizarea în perioada următoare a unor consultări asupra temelor ''care pot schimba România în bine'', fiind necesar pe aceste subiecte un acord politic.

"Pornind de la premisa că trebuie să existe bună credință, propunem astăzi tuturor liderilor partidelor politice parlamentare demararea și organizarea în perioada următoare a unei serii de consultări politice publice, împreună cu specialiști, mediul de afaceri, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, ai Guvernului, ai Consiliului Fiscal, ai BNR și cu reprezentanți ai altor instituții relevante asupra temelor care pot schimba România în bine. PNL a pornit de la premisa că românii au nevoie de o nouă abordare politică, una care să nu pună, ciclic, în pericol nici stabilitatea economică, nici pe cea socială și nici pe cea democratică a României", a precizat copreședintele PNL Alina Gorghiu, după ședința Comisiei de unificare a PNL.

Gorghiu a mai spus că temele vizate sunt stabilitatea macroeconomică a României — Codul Fiscal sau noua lege a salarizării în sectorul de stat—, absorbția de fonduri europene, dezvoltarea infrastructurii și investițiile publice, reforma administrației publice, aderarea la Spațiul Schengen și pregătirea agendei pentru preluarea în 2019 a Președinției Consiliului UE.

Mugur Isărescu devine gardianul-șef al stabilității macro. Cum e cu Codul Fiscal?

 

 

Reamintim că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a vorbit, vineri, despre pericolele noului Cod Fiscal, evidențiind, în acest sens, scăderile majore de taxe si impozite și atrăgând atenția că în fața unor astfel de fluctuații și crize "nu rezistă democrația".

"Codului Fiscal nu îi văd niciun fel de probleme, dar pachetul de reduceri de taxe, pachetul acela de măsuri privind reducerile de taxe şi de impozite este, din punct de vedere economic si financiar, inaplicabil. Nu văd cum s-ar putea aplica, la grămadă, dintr-un singur moment, 6 măsuri de o asemenea dimensiune", a declarat guvernatorul BNR în cadrul celei de a 13-a ediţii a evenimentului "Mugur Isărescu şi invitaţii săi", organizată de BNR şi FinMedia, pe tema "România în faţa noilor provocări eonomice", declara Isărescu.

Mai mult, guvernatorul BNR atenționa că "ar fi dramatic" ca România să treacă, în 2016, printr-o situație similară cu criza provocată de modificările radicale din 2008 (creșterile majore de pensii și salarii). Isărescu s-a referit, la acel moment, și la declarațiile privind un eventual amestec extern, făcute de premierul Victor Ponta și miniștrii săi, fără a-i nominaliza, însă.

"E obsesia noastra ca cineva din exterior ne impiedica sa crestem", a spus Isarescu, guvernatorul adaugind ca Romania trebuie sa evite "derapajele si scaderile", informează Hotnews.ro. "Cresterea economica fara stabilitate nu e sustenabila", mai spunea guvernatorul BNR.