MENIU

Politicienii, ANTRENAȚI cum să-i ia locul lui Iohannis. Ce formațiuni se confruntă cu o CRIZĂ de lideri carismatici

Klaus Iohannis/Sursa foto: INQUAM / George Calin

Cu doi ani înainte ca românii să își aleagă un nou președinte, partidele din România se confruntă cu o criză de identitate. Cele mai mari formațiuni se îndoiesc de potențialul actualilor lideri și aruncă în spațiul public mai multe nume de posibili candidați.

La PSD nu există niciun nume anunțat sau promovat în mod oficial. Marcel Ciolacu a anunțat că prezidențiabilul PSD ar putea fi chiar și din afara partidului, un tehnocrat. Neoficial, însă, social-democrații fac sondaje de opinie, iar Alexandru Rafila este o variantă analizată. În interiorul partidului se cunosc și intențiile Gabrielei Firea de a candida la Primăria Capitalei. Iar dacă ar câștiga, fostul primar general s-ar putea gândi la funcția de lider al partidului, iar mai apoi la cursa către Palatul Cotroceni. Cât despre Marcel Ciolacu, dacă va prelua din 2023 mandatul de premier, ar putea face pasul spre prezidentiale.

O altă candiadatură pe care PSD ar putea să o susțină este cea a independentului Mircea Geoană, care în toamna lui 2023 își va termina mandatul de secretar general adjunct al NATO.

La PNL situația este mai complicată. După ce a intrat la guvernare alături de PSD, și-a pierdut credibilitatea propriului electorat. Iar câteva voci din PNL sunt nemulțumite de activitatea lui Nicolae Ciucă pe care nu l-ar dori să candideze în 2024. Asta deși deși planul inițial pentru Ciucă ar fi, potrivit unor surse, de a prelua interimatul președinției în 2023, atunci când Klaus Iohannis ar urma să fie propus pentru șefia NATO. Liberalii iau în calcul însă prezentarea unui candidat surpriză pe modelul din 2014, când Klaus Iohannis a fost lansat în cursa pentru prezidențiale. În interiroul PNL se vorbește și de candidatura primarului Clujului, Emil Boc.

Un alt posibil candidat pentru președinție este George Simion. Liderul Aur se promovează agresiv, iar prin nunta sa a încercat să se valideze drept un lider naționalist și un apărător al valorilor și tradiților românești. Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat pentru Hotnews că „este în primul rând un vector de comunicare și promovare. Este o nouă propagandă, dând impresia că susține o adevărată promovare a oamenilor obișnuiți. Este o linie populistă îndreptată împotriva elitelor. (...) Vom avea o serie de astfel de evenimente pentru a menține atenția opinie publice, probabil face dintr-un program”.

Cât despre USR, formațiunea se confruntă în continuare cu plecări ale parlamentarilor în partidul lui Dacian Cioloș.

„USR nu a anunțat oficial un candidat la prezidențiale, dar poate că Drulă nu este imaginea celui mai bun președinte al partidului, dar cu siguranță este un candidat la prezidențiale. Nu văd pe cineva din actualul USR care să candideze. (...) Pentru USR este important să aibă un candidat care să fie acceptat de electoratul acela care să particpe la vot și să voteze la toate tipurile de alegeri din 2024”, a comentat politologul Cristian Pârvulescu.