MENIU

Polemică aprinsă: E nevoie să stăm NESPĂLAȚI până pe 14 ianuarie, când se termină Boboteaza

Haine la uscat

Polemică aprinsă în spațiul virtual privind perioada de timp în care nu ne spălăm pe corp sau nu spălăm rufe, după Bobotează. Deși Biserica și înalți ierarhi au atras atenția că este vorba de o interpretare falsă și greșită, în ultimul timp s-a promovat tot mai des mesajul că nu se spală rufe nici în următoarele 8 zile care urmează după această sărbătoare.

Pornind de la vechea superstiție rurală care spune că după data de 6 ianuarie nu se spală rufe, timp de 8 zile, cât ține praznicului Bobotezei, tot mai mulți credincioși încep să aplice acest regim, iar unii promovează ideea că nici pe corp nu este bine să te speli tot pe o perioadă de 8 zile.

Reprezentanții BOR au afirmat în repetate rânduri că acest obicei nu are legătură cu creștinismul și este doar o superstiție.

Chiar arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a explicat diferența între tradiție și canoane, într-o emisiunea "Dialog duhovnicesc" de la Radio Dobrogea. "Cât ţine praznicul Bobotezei, de pe 5 până pe 14 ianuarie, nu este interzis să ne spălăm noi ca oameni, putem să amânăm spălarea rufelor din această decenţă, sfială şi respect faţă de apa sfinţită. Să nu spălăm rufele murdare în timpul praznicului Bobotezei. Aşa este şi după canoane”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.