MENIU

PNL vrea să stopeze adoptarea în cascadă a OUG-urilor

PNL va depune la Parlament un proiect de lege prin care Curtea Constituţională să verifice aspectele prin care se adoptă o Ordonanţă de Urgenţă, pentru a opri abuzurile, a scris agerpres.ro.

"În ultimii 29 de ani toate Guvernele au abuzat de OUG. Una din trei legi este adoptată prin OUG şi România s-a aflat practic într-o permanentă urgenţă.

A fost încălcat rolul Parlamentului de legiferare şi s-a perpetuat un conflict între instituţiile statului şi prin acest proiect de lege dorim să redăm Parlamentului rolul de legiferare şi în acelaşi timp să existe o dezbatere mai amplă pe proiectele de lege", a spus Turcan.

"În România se poate foarte bine guverna prin ordonanţe simple, prin legi dezbătute în Parlament, iar în ceea ce priveşte alocările urgente de bani se pot realiza prin Hotărâri de Guvern", a mai afirmat Turcan.

"Prin modificarea Legii Curţii Constituţionale ne propunem să legiferăm competenţa CCR de a face controlul constituţionalităţii aspectelor care vizează urgenţa în procedura de promovare şi de adoptare a unei Ordonanţe de urgenţă.

Înainte ca ordonanţa de urgenţă să intre în vigoare, CCR urmează ca din oficiu să procedeze la verificarea motivelor pentru care această OUG a fost adoptată din perspectiva situaţiei excepţionale, aşa cum spune Constituţia, care a determinat adoptarea ei", a declarat și deputatul PNL Gabriel Andronache, potrivit agerpres.ro.

Mai multe articole despre:
PNL ordonanţe de urgenţă OUG