MENIU

“Plec doar dacă un judecător mă găseşte vinovat”, le spune Ponta jurnaliştilor de la “L'Express”

Premierul României s-a “destăinuit în exclusivitate” cotidianului francez L'Express, vineri dimineaţă, cu doar câteva ore înainte de începerea dezbaterilor asupra moţiunii de cenzură împotriva Cabinetului său.

După ce trece în revistă acuzaţiile ce i se aduc, jurnalistul din Hexagon îi pune o întrebare firească lui Victor Ponta: “Ce aveţi de spus în această privinţă?” “Poziţia mea este clară. Sunt nevinovat şi îi voi prezenta procurorului documentele ce-i vor permite să recunoască buna mea credinţă”, precizează Ponta.  

Cât despre problema “conflictului de interese de care este acuzat, Victor Ponta e cât se poate de evaziv, când explică de ce nu este de accord să i se ridice imunitatea parlamentară, în ciuda faptului că se consideră nevinovat: “Numai Parlamentul este abilitat, prin Constituţie, să iniţieze o anchetă împotriva Prim Ministrului sau a unui membru al guvernului său. Nu a dorit să facă acest lucru,” subliniază Victor Ponta.

“Când căutaţi refugiu în spatele imunităţii, daţi impresia că sunteţi deasupra legii. Totuşi poporul român cere cu insistenţă o viaţă politică dominată de moralitate”, cade ca o ghilotină, întrebarea jurnalistului de la L'Express: “Mă văd nevoit să mă repet”, răspunde Ponta. “Procedura ridicării imunităţii e înscrisă în Constituţie. Nu depinde de mine. Ţin să precizez, de altfel, că nu am fost niciodată acuzat de corupţie. (…) Această criză politică trebuie să înceteze. Am început o vastă reformă fiscală şi numeroase privatizări (…), iar eforturile noastre nu trebuie subminate de disputa politică.

La întrebarea, aşteptată de altfel, despre demisia sa şi a întregului său cabinet, cerută de preşedintele Klaus Iohannis, Victor Ponta şi-a exprimat dezamăgirea: “În aceste ultime şase luni, (n.r.: şeful statului) a jucat rolul arbitrului de care ţara are nevoie. Dar în ultimele zile, însă, s-a situate de o singură parte a baricadei – cea a partidului său!” “Şi totuşi, aveţi de gând să demisionaţi”, insistă jurnalistul francez. “Dacă judecătorii mă găsesc vinovat, mă voi retrage în aceeaşi zi. Procurorii ,ă pot acuza, dar dreptatea o împart Judecătorii. Până acum, nu m-am prezentat niciodată în faţa unui Judecător,” spune Ponta la finalul interviului acordat, în exclusivitate, cotidianului francez L'Express”