MENIU

Planul pentru gestionarea valului 5, prezentat de autorități. Rafila: Încercăm să EVITĂM 3 lucruri. Ce spune ministrul despre Certificatul COVID

Planul de măsuri pentru gestionarea valului 5 al pandemiei de coronavirus este prezentat, astăzi, de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila (PSD), şi de şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, medicul Adriana Pistol. În discursul susținut cu acest prilej, Rafila a arătat că numărul de infectări cu COVID-19, din România, s-a dublat în ultimele 24 de ore, precizând, de asemenea, că în valul 4 țara noastră a avut cea mai mare rată de mortalitate din UE și că în perioada următoare este iminent de evitat 3 lucruri: un lockdown, închiderea școlilor și reducerea numărului de decese. Ministrul a vorbit și despre adoptarea Certificatului verde.

"Vrem să putem să răspundem din punct de vedere medical unei creșteri a numărului de pacienți și să încercăm să reducem impactul acestei boli asupra sistemului medical. În valul 4 am avut cea mai mare mortalitate înregsitrată în UE. 3% din pacienții infectați au decedat, ceea ce reprezintă un procent extrem de mare și au fost afectate și alte categorii de pacienți cu alte patologii care au avut acces limitat sau nu au avut acces la servicii medicale. Ne dorim ca acest lucru să nu se mai întâmple și vom face tot ce ne stă în putință", a afirmat Rafila.

Ministrul a punctat că în prezent nu avem la dispoziție decât măsurile de sănătate publică, care se referă la distanţare, utilizarea măştii de protecție.

"Insistăm în privinţa vaccinării. Trebuie să găsim o soluţie să revitalizăm campania de vaccinare, prin implicarea profesioniştilor din sănătate prin oferirea de informaţii. Acum avem actul normative privind extinderea testării în perioada imediat următoare la nivelul cabinetelor medicilor de familie. Sperăm să putem depista și să putem trata bolnavii de COVID-19", a arătat ministrul Sănătății.

Potrivit lui Alexandru Rafila, o măsură care să încetinească transmiterea coronavirusului este certificatul COVID: "L-am elaborat, dar nu a fost adoptat. Am fi vrut să luăm această măsură chiar dacă temporară. Rămâne de vâzut dacă va exista o decizie politică care să ducă la adoptarea unui astfel de document".

"Vrem să evităm 3 lucruri majore: un lockdown, închiderea şcolilor şi un număr mare de decese. Reducerea numărului de decese este esenţială", a transmis minstrul.

Cât privește planul prezentat în conferinţa de presă susținută la sediul Ministerului Sănătății, Alexandru Rafila a vorbit despre înființarea unei structuri de coordonare a asistenței medicale la nivelul MS, subliniind faptul că scopul acesteia este de " a nu fie doar informat, dar și să ia deciziile în timp real, atât pentru pacienții Covid, cât și pentru pacienții generali (cu alte patologii - n.r.)".

"Mortalitatea în România a crescut datorită lipsei accesului la tratament a celor cu alte patologii", a explicat ministrul.

Specialiştii estimează că valul cinci, care se pare că a început deja în România, va fi dominat, în special, de varianta Omicron a Covid-19.

Până în prezent, în România, au fost confirmate oficial 38 de cazuri de infectare cu noua variantă a coronavirusului. 25 au fost confirmate până în data de 26 decembrie, după cum însuși INSP a anunțat în bilanțul săptămânal dat publicității ieri, pe 27 decembrie fiind anunţate alte 13 cazuri.

Potrivit datelor transmise până acum de autorităţi, unele dintre cazurile raportate nu au istoric de călătorie în zone în care Omicron a devenit varianta dominantă, ceea ce susţine variante transmiterii comunitare în România.

Astfel, din cele 25 de cazuri la care face referire INSP, 76% (19 cazuri) au avut istoric de călătorie în: Africa de Sud (7), Nigeria (3), Marea Britanie (4), Belgia (1), Olanda (1), RD Congo (1), Spania (1), Tanzania (1). Două cazuri au avut legătură epidemiologică cu caz COVID-19, din care unul confirmat cu varianta Omicron. De asemenea, două cazuri nu au nicio legătură epidemiologică menţionată, iar alte două cazuri nu au răspuns apelului telefonic de la DSP.

Situația cu care ne vom confruntat în perioada imediat următoare nu pare să fie deloc roză. Din contră, un medic de familie din Sibiu a postat, marți seară, un mesaj pe o rețea de socializare, în care avertizează că valul cinci – Omicron – a lovit România. În plus, acesta atrăgea atenția asupra faptului că încă nu suntem pregătiți de această perioadă grea.

„Gata, a venit, în câteva săptămâni nici nu o să știm cum ne cheamă. Va fi haos. Pregătiți nu suntem. Măsuri nu suntem în stare să luăm. Singurul lucru pe care îl știm este să urlăm în numele libertății", a scris, pe Facebook, medicul de familie Egri Eduard din Sibiu.