MENIU

Planul halucinant al lui PUTIN: PARADĂ de 9 mai la Mariupol. Orașul-martir, prezentat ca „pradă de război”

Război Ucraina-Rusia Mariupol Foto: Profi Media
Război Ucraina-Rusia Mariupol Foto: Profi Media

Planul lui Vladimir Putin devine realitate. Rusia vrea să organizeze la Mariupol marea paradă de Ziua Victoriei de 9 mai. Autoritățile locale din orașul devastat de ruși susțin că scenariul este cât se poate de real, fiind deja pregătiri în acest sens.

Rusia se pregătește de marea zi de 9 mai. Scenariul Kremlinului include o „paradă de Ziua Victoriei” în Mariupol, oraș devastat, aproape ras de pe fața pământului după ce a fost supus blocadei încă din primele zile ale invaziei ruse, relatează BBC.

Scenariul rușilor a fost avansat de Petro Andriușcenko, un consilier al primarului, după ce cererile de predare au fost respinse de edilul Mariupolului.

Consilierul ucrainean spune despre Kostianin Ivașcenko, pus la conducere de trupele ruse în anumite zone cucerite din Mariupol, că a primit ordin „să elibereze o parte din districtul central al orașului de moloz și trupuri neînsuflețite pentru a se asigura că poate avea loc o paradă pe 9 mai”.

„Ocupanții plănuiesc să țină un <<carnaval al victoriei>> în Mariupol în caz că <<operațiunea lor specială>> este de succes”, a scris Andriușcenko, pe Telegram.

„Vestea bună este că nu există vehicule sau oameni în oraș care să desfășoare astfel de evenimente”, a adăugat Andriușcenko.

Tot miercuri, Rusia a lansat imagini filmate din dronă cu dezastrul din Mariupol. Imaginile difuzate de Ministerul rus al Apărării arată amploarea pagubelor de la Mariupol, scrie tot BBC.

Filmările din Mariupol vin pe fondul situației în care se află orașul-port, atât de important pentru Puti npentru a întregi culoarul terestru spre Crimeea din Donețk și Lugansk. Cele mai mari temeri sunt că Rusia ar putea fi pe punctul de a cuceri orașul-port din sud, care număra înainte de invadarea Rusiei o populație de aproximativ 450.000 de oameni.

Potrivit unui ultim bilanț prezentat de primarul Mariupolului, cel puțin 21.000 de civili au fost uciși în săptămânile de bombardamente intense ale Rusiei, în timp ce 100.000 de oameni încă așteaptă să fie evacuați. În ultimele zile, sunt descoperite din ce în ce mai multe gropi comune în Mariupol. 

Evacuările din Mariupol au fost permanent sabotate, rușii nu au ținut cont de acordurile de încetare a focului în momentul formării culoarelor umanitare. Civilii au fost împușcați cu sânge rece când încercau să fugă din orașul asediat cu mașinile personale sau în autobuzele pentru refugiați. La Mariupol au avut loc cele mai teribile atacuri, o maternitate și un spital au fost distruse, femei însărcinate au fost ucise, un teatru în care se adăposteau mii de ucraineni, mulți vârstnici și copii, a fost bombardat deliberat.

Asediul Mariupol a început încă din prima zi a invaziei ruse - 24 februarie. Oamenii au fost lăsați fără electricitate, fără gaze, fără căldură și apă, fără alimente și medicamente, provocând o imensă criză umanitară, cu oameni care mureau de foame, împușcați pe stradă, în adăposturi. Mai multe încercări de a aproviziona orașul prin convoaie umanitare au eșuat, fiind bombardate de ruși.

Mariupol a fost apărat de renumitul batalion Azov și de forțe din Armata ucraineană. Miercuri, ucrainenii au anunțat operațiunea reușită de evacuare a mai multor echipe din batalionul Azov, care au provocat multe pierderi în rândul trupelor ruse.