MENIU

Presiuni pe completul lui Dragnea. Plângere la ÎCCJ împotriva judecătorilor care vor da sentinţa

Liviu Dragnea

Fostul avocat al Bombonicăi Prodana, în dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani și șase luni de închisoare, Adrian Toni Neacşu, cere schimbarea completului de cinci judecători. Adică acel complet care va da decizia finală. Se invocă faptul că președintele completului a fost ales ilegal. Cererea avocatului a fost făcută la câteva ore după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, explica la Suceava cum anume poate fi înlocuit completul.  

Plângerea prealabilă este formulată pentru o altă parte din dosarul DGASPC, şi trebuie soluţionată de Colegiul de conducere al instanţei supreme în maximum 30 de zile.

Concret, sursele citate au precizat, pentru MEDIAFAX, că în document a fost invocată nelegalitatea hotărârilor privind desemnarea în complet a unor judecători care nu au fost traşi la sorţi, potrivit legii în vigoare în anul 2017, când s-a stabilit compunerea celor două complete de 5 judecători. Potrivit legii contenciosului administrativ, înaintea solicitării în justiţie a anulării unor acte administrative partea trebuie să depună o plângere prelabilă prin care să ceară revocarea acestora, notează Mediafax.

Portalul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arată că dosarul va fi judecat de Completul 1, condus de vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), judecătorul Ilie Iulian Dragomir. Membrii titulari ai completului de judecată sunt judecătorii: Neniţă Simona Cristina, Grădinaru Daniel, Dragomir Florentina şi Lefterache Lavinia Valeria, iar supleanţi sunt judecătorii Cobzariu Maricela, Enescu Dan Andrei, Şelaru Valentin Horia şi Cerbu Silvia.

Magistraţii instanţei supreme l-au condamnat, în luna iunie, pe Liviu Dragnea, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în procesul angajărilor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, în care e acuzat de instigare la abuz în serviciu. Decizia nu e definitivă.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au anulat pedeapsa cu suspendare, de doi ani de închisoare, primită de Liviu Dragnea în dosarul Referendumului. Liviu Dragnea a fost achitat pentru fals intelectual. Decizia de condamnare a fost luată de doi dintre cei trei judecători ai completului. Al treilea a votat pentru achitare.

Ce spune Tudorel Toader

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a oferit vineri două soluții pentru rezolvarea nemulțumirii lui Liviu Dragnea legată de componența completelor de 5 judecători de la Înalta Curte: 1. atacarea în contencios administrativ a hotărârii conducerii ÎCCJ prin care s-a decis că nu se impune schimbarea componenței completelor de 5 judecători în 2018, pentru că au fost alese deja pe legea veche, la sfârșitul lui 2017 și 2. sesizarea Curții Constituționale pe motiv de conflict între Parlament și Înalta Curte.

Explicațiile lui Tudorel Toader vin în contextul în care pe 8 octombrie începe apelul lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Telorman în care a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare. Lideurl PSD a acuzat că se urmărește să fie băgat la pușcărie de un complet de la Înalta Curte de Casație și Justiție făcut cu încălcare legii.

Mai multe articole despre:
Liviu Dragnea complet Bombonica