MENIU

Planeta se va confrunta cu un deficit global de apă. Raportul îngrijorător al ONU

Rezervele de apă sunt suficiente pentru a satisface nevoile tot mai mari ale lumii, cu condiția unei schimbări radicale a modului de utilizare și gestionare a acestei resurse. În caz contrar, planeta se va confrunta cu un deficit global de apă de 40% până în 2030, avertizează Organizația Națiunilor Unite în raportul anual World Water Development Report, publicat publicat vineri la New Delhi și Paris, potrivit AGERPRES.

Raportul subliniază legăturile complexe dintre accesul la apă, dezvoltare și gestionarea durabilă a acestei resurse: lupta împotriva sărăciei este însoțită de o creștere a cererii pentru apă, ceea ce duce uneori la supraexploatarea resurselor, relatează AFP și DPA.

Exemplul Indiei ilustrează această ecuație dificilă. În această țară, numărul de puțuri mecanizate a crescut de la 1 milion la 19 milioane între anii 1960 și 2000. Această evoluție a permis să se lupte împotriva sărăciei, dar dezvoltarea sistemului de irigare a provocat 'un stres hidric important' în regiuni precum Maharastra (sud) și Rajasthan (est).

De asemenea, în China, în câmpia de nord, irigarea intensă a cauzat o scădere cu mai mult de 40 de metri a pânzei freatice, se arată în raportul ONU.