MENIU

Plafonarea prețurilor la energie, votată în Senat - Noile măsuri ar putea intra în vigoare de la 1 noiembrie

Plafonarea prețurilor, votată în Senat

Consumatorii vulnerabili și-ar putea amâna plata facturilor la energie electrică și gaze naturale cu 6 luni. De asemenea, profitul furnizorilor de energie și gaze a fost plafonat la maximum 5% raportat la costurile de furnizare. Noile măsuri, care ar putea intra în vigoare de la 1 noiembrie, au primit, luni, votul senatorilor. 

Persoanele fizice vor primi o compensare de 21 de bani/kWh, în perioada 1 noiembrie 31-martie. Aceasta se va aplica celor cu un consum total de 1.500 kWh. La gaze, compensarea este de 25% din factură, în aceeași perioadă, pentru un consum de maximum 1.000 metri cubi. Scăderea prețului se va vedea direct în factură.

Pe lângă compensare, persoanele fizice vor plăti un preț maxim al energiei electrice de 1 leu/kWh. În plus, clienților casnici li se oferă și posibilitatea de a amâna plata facturilor timp de maximum 6 luni. Facturile amânate trebuie plătite, însă, integral până la data de 30 noiembrie 2022. 

Pentru firme parlamentarii propun reducerea TVA de la 19 la 5% pentru un consum de până la 500 MWh/lună, exceptarea - pentru energia electrică - de la plata contravalorii certificatelor verzi și de la plata accizei pentru primii 200 MWh/lună. Iar pentru gaze, firmele vor fi exceptate de la plata contravalorii accizei pentru primii 500 MWh/lună.

Experții susțin că diferența enormă între cererea și oferta de energie este motivul pentru care prețurile au crescut. 

Mai multe articole despre: