MENIU

Piftie, rețetă tradițională de porc sau curcan. Nu uita să pui acest ingredient!

<h2><strong>PIFTIE rețetă de porc sau curcan pentru Crăciun</strong></h2>
<h2><strong>PIFTIE rețetă de porc sau curcan pentru Crăciun</strong></h2>
<h2><strong>PIFTIE rețetă de porc sau curcan pentru Crăciun</strong></h2>

PIFTIE. Iată câteva reţete tradiţionale de piftie de porc și de curcan!

PIFTIE. Piftia de porc sau de curcan este nelipsită de pe masa românilor în ziua de Crăciun. Aceasta are un conţinut caloric scăzut. În plus, răcitura de porc sau curcan este uşor digerabilă, mai ales dacă folosiţi la prepararea ei şi legume.

PIFTIE din picioare

Pentru 6 farfurii de răcituri se folosesc 900 g picioare, 100 g şoric şi 1 l apă. Picioarele se curăţă bine şi se ţin în saramură slabă timp de 3 zile.

PIFTIE. După ce se scot din saramură, picioarele se spală cu apă călduţă şi se pun la fiert împreună cu şoricul, cu 0,5 g piper, 1 g enibahar şi 1,5 g sare.

Condimentele le punem la fiert într-un săculeţ de pânză sau tifon. Fiertul durează cam 2-3 ore. În prima oră se fierbe în clocot, apoi la foc încet, cam la 80-90°C. Se scoate carnea pe farfurii, împreună cu şoricul.

În zeamă se pun 3 g usturoi pisat, apoi după ce s-a aşezat se strecoară în farfurii. Oasele mai mari este bine să le scoatem în prealabil. Farfuriile le aşezăm la rece până se încheagă răcitura.

Care e diferența dintre RĂCITURĂ și PIFTIE?

PIFTIE simplă

Se curăţă bine picioarele, râtul, urechile şi coada împreună cu 500 g şoric. Se aşază într-o oală şi se acoperă cu apă cam de 2-3 degete.

Se sărează şi se pune la fiert la foc încet. În timpul fiertului se scoate spuma de câte ori se formează. După ce carnea s-a fiert pe jumătate, se pun zarzavaturile: 2 morcovi, 2 fire de pătrunjel, 1 ceapă, 5-6 căţei de usturoi, 15-20 boabe de piper.

PIFTIE. Se continuă fiertul până ce carnea se desprinde de pe oase. Se scoate carnea, iar zeama o lăsăm să se răcească.

După ce s-a ridicat grăsimea la suprafaţă, degresăm zeama, o strecurăm în altă oală şi o punem din nou la fiert.

Amestecăm în zeamă 2 ouă (amestecăm albuşul cu gălbenuşul) şi cojile zdrobite. Fierbem până când ouăle se coagulează. Luăm zeama de pe foc şi când s-a aşezat o stecurăm prin tifon în farfurii, sau în forme speciale.

PIFTIE de câmpie

Secretul acestor răcituri constă în felul de fierbere şi în calitatea de carne folosită. Se scot părţile grase de la căpăţâna pârlită, se freacă bine şoricul. Se iau două picioare despicate, 500 g şoric curat, şi – dacă este posibil şi un ciolan.

PIFTIE. Toate acestea se fierb într-o cantitate de două -ori mai mare de apă decât greutatea lor.

O ceapă, 5-6 căţei de usturoi şi 10 g de piper se pun într-un săculeţ de tifon şi se adaugă astfel la fiert, împreună cu sarea.

După ce au dat în clocot timp de 2-3 minute, se pun la foc încet (80-85°C), scoţându-se spuma de câte ori este nevoie. Când carnea se desprinde de pe oase, se scoate şi se aşază pe farfurii, împreună cu puţin usturoi pisat.

PIFTIE. Zeama se strecoară prin tifon sau cârpă curată într-un vas, i se adaugă câte 10 g boia de bună calitate la fiecare kg de zeamă şi se reîncalzeşte fără să clocotească. Apoi se amestecă bine şi se toarnă în farfurii, peste bucăţile de carne. Se încheagă la rece.

PIFTIE de Miskolc

PIFTIE. Se scoate osul de pe antricot şi se înăbuşe carnea. După ce carnea e preparată, se scoate din vas, se lasă la răcit şi se taie felii, pe care le aşezăm pe farfurii.

Se fierbe o bucată de şoric, bine curăţată, împreună cu sare, piper, 5-6 căţei de usturoi, 2 morcovi şi 2 fire de pătrunjel.

Când şoricul este moale, se scoate şi zeama se strecoară. Această zeamă o punem la fiert împreună cu două şi cojile lor, spălate şi pisate.

PIFTIE. Zeama curată astfel obţinută se strecoară în farfurii, peste feliile de antricot. După ce s-au congelat se prepară cu boia şi piper pisat.

Rețeta de piftie (răcituri) de curcan pentru masa de Crăciun

Rețeta de piftie de curcan este simplă, dacă veți urma cu strictețe câțiva pași. Piftia de curcan este un aperitiv potrivit pentru o masă festivă.

Rețeta de piftie de curcan- ingrediente

PIFTIE. Ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara piftie de curcan:

2 bucăți aripi de curcan
4 gâturi de curcan
1,2 cepe
1 rădăcină de țelină mică
3,4 morcovi
3,4 foi de dafin
1 lingură de piper boabe
5,6 căței de usturoi (după gust)
2 plicuri praf de gelatină (20 g)
sare după gust

Piftie de curcan- mod de preparare

Printre preparatele cunoscute în bucătăria românească se numără și piftia. Este preferată pentru gustul său puternic de usturoi și aspectul său gelatinos.

Pasul 1: Se spală bine aripile și gâturile de curcan, apoi se pun la fiert în doi litri de apă.

PIFTIE. Pasul 2: După ce bucățile de carne de curcan încep să fiarbă se ia spuma. Este foarte important ca piftia să aibă o zeama cât mai limpede.

Pasul3: Se adaugă în oală legumele, piperul, foile de dafin și o linguriță de sare.

Pasul 4: După ce legumele au fiert se scot din oală. La fel se procedează și cu carnea după ce a fiert si s-a desfăcut de pe os.

Pasul 5: Se ia oala de pe foc. Se pisează și se adaugă usturoiul în zeama în care au fiert aripile și gâturile de curcan.

Pasul 6: Se gustă zeama și după ce ați constatat că este suficient de sărată se strecoasă.

Pasul 7: Se taie carnea în bucățele.

Cum se prepară gelatina pentru piftia de curcan

PIFTIE. Gelatina se prepară astfel:

Pasul 1: Se ia un polonic de zeamă, se pune într-un castron și se amestecă cu praful de gelatină. Apoi se pune înapoi în oală.

Pasul 2: Se pune în boluri câteva bucățele de morcov, carne și zeamă peste.

Pasul 3: Bolurile se pun la frigider pentru aproximativ șase ore, pentru a se închega.

PIFTIE. Cât de sănătoasă este piftia?

Piftia este unul dintre cele mai sănătoase preparate din porc. Conține puține calorii și este bogată în proteine.

”Piftia este o forma foarte ușor asimilabilă de nutrienți esențiali: aminoacizii prezenți în țesutul conjunctiv (fibrele de colagen). Ei participă la refacerea pielii, a tendoanelor, a articulațiilor. Pentru că dieta cu carne “curată” conține prea puțin din acești aminoacizi, corpul poate ajunge în situația de a nu putea produce suficient material de construcție pentru refacere”, a explicat nutriționistul Cristian Mărgărit, pe blogul său.

PIFTIE. Potrivit lui Mărgărit, conținutul de grăsime sau carbohidrați este redus, piftia fiind foarte bogată în proteine. În trecut se considera că aceste proteine sunt de proastă calitate, din cauza profilului dezechilibrat de aminoacizi (cantități prea mari de prolină, hidroxiprolină și glicină). Totuși, tocmai aceasta abundență a unor aminoacizi face ca valorea terapeutică a gelatinei să fie mare. În industria cosmetica existenta acestor aminoacizi este speculata la maxim, fiind incluși in diverse produse cu pretinse efecte regeneratoare, de creștere a fermității, reducere a vergeturilor și celulitei. O idee mult mai buna mi se pare totuși să lucrăm din interior.

PIFTIE. ”Piftia mai conține lizină (ajută creșterea musculară și luptă împotriva infecțiilor virale) și arginina (ajută la pomparea mușchilor). Asociem vitamina C, în acest caz din pătrunjel. Cît mai mult pătrunjel. Vitamina C este implicată în sinteza de colagen și refacerea țesuturilor conjunctive și chiar în sănătatea părului și unghiilor”, completează Cristian Mărgrit.

Mihaela Bilic ne sfătuiește, de asemenea, să mîncăm piftie, pentru că nu este periculoasa pentru sanatatea noastra, daca ii indepartam grasimea de deasupra inainte de a o consuma.

”E sezonul pentru racituri sau piftie, preparate dietetice ce contin carne fiarta (de porc sau pasare), multa apa si geletina. Gelatina e o proteina prezenta in oase si cartilaje care are capacitatea de a absorbi de 10 ori mai multa apa decat greutatea ei. Din cauza asta trebuie sa folosim la piftie multe oase (picioare, cap de porc, spinari de pui sau curcan), doar asa preparatul final va fi ferm si bine inchegat.

PIFTIE. Colagenul din pielea de pui si soriciul de porc are si el proprietati gelificante asa ca puneti la fiert in oala cu piftie si urechi, “adidasi” sau gheare, chiar daca apoi nu le consumati, zeama lor se va intari perfect.

Nu va ramane decat sa puneti si bucatele de carne slaba, afumata sau nu, astfel incat amestecul final sa contina de toate si sa aiba gust. Si nu uitati sa indepartati grasimea de deasupra inainte sa o serviti”, a scris pe pagina sa de Facebook celebra nutritionista.