MENIU

Piața tranzacțiilor cu spații de birouri din Capitală a crescut cu 27%, în primele șase luni

Piața tranzacțiilor cu spații de birouri din Capitală a crescut cu 27%, în primele șase luni din 2014, comparativ cu aceeași perioadă din 2013, până la un volum total de 132.009 metri pătrați, se arată într-o analiză realizată de ESOP Consulting, potrivit AGERPRES.

Motorul pieței a fost segmentul de relocare, care a avansat cu 61%, spre deosebire de segmentul reînnoirilor de contracte, aflat în scădere cu 33%,

"Piața închirierilor de birouri își păstrează și în semestrul I din 2014 dinamismul observat în ultimii doi ani, ceea ce ne susține opinia că încrederea managerilor în economia românească înregistrează un trend ascendent.

Sperăm că semestrul doi din 2014 să fie la fel de activ și atât companiile mari, cât și companiile medii să accelereze procesul de relocare în sedii cu o calitate mai bună, deoarece piața oferă soluții competitive în acest moment', afirmă Alexandru Petrescu, managing partner la ESOP Consulting/Corfac International.

Per total, în S1 2014, piața tranzacțiilor cu spații de birouri s-a ridicat la un volum total de 132.009 metri pătrați, în creștere cu 27% față de S1 2013.

Conform analizei, este al doilea an consecutiv în care piața de birouri din Capitală crește în primul semestru, acesta fiind un semn că întreg anul se va dovedi mai bun ca precedentul, în ceea ce privește tranzacțiile de birouri.

În prima jumătate din 2014, volumul spațiilor tranzacționate de chiriași noi, cunoscute ca tranzacții de relocare, a întrecut volumul spațiilor pentru care s-au reînnoit contractele vechi de închiriere. Astfel, relocările au totalizat 106.750 metri pătrați și au întrecut reînnoirile de contracte, care au totalizat doar 25.259 metri pătrați și au suferit un recul, cu 33%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Vedete au fost tranzacțiile de preînchiriere și de expansiune a spațiilor de birouri, acestea înregistrând creșteri notabile față de aceeași perioadă a anilor trecuți, ele reprezentând, de altfel, și un semn pozitiv pentru viitorul acestei piețe.