MENIU

Pfizer anunță a treia doză de vaccin împotriva noilor variante de coronavirus - CÂT de repede va fi primită de cei deja imunizați

Și vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech trebuie administrat într-o a treia doză, o a doua doză de rapel din cauza noilor variante de coronavirus. Anunțul a fost făcut de directorul executiv al companiei farmaceutice Pfizer. O nouă doză de vaccin a fost anunțată și de compania americană Moderna, tot împotriva noilor tulpini ale virusului. Americanii se pregătesc deja de a treia doză de vaccin în acest an.   

 

Primele două doze prevăzute până în prezent vizau versiunea originală, „clasică”, a coronavirusului și varianta britanică, iar a treia este pentru noile variante, precum cea din Africa de Sud sau Brazilia, identificate deja de la începutul acestui an.

CEO-ul companiei Pfizer, Albert Bourla, a anunțat oficial, joi, că o a treia doză de vaccin, practic un rapel la schema de două administrări, va fi necesară în următoarele 6-12 luni, după prima schemă de vaccinare urmată deja până acum. Bourla a spus că este posibil să fie nevoie ca oamenii să fie vaccinaţi anual pentru coronavirus.

Datele arată că vaccinul Pfizer este eficient împotriva variantei din Africa de Sud - B.1.351, a spus Bourla în timpul unui eveniment organizat online pe Facebook joi de compania de asistență medicală CVS Health.

„Protecția scade odată cu trecerea timpului, dar șase luni este încă extrem de ridicată”, a mai spus el, adăugând că „dacă mă întrebați pe mine, cred că va fi nevoie, pe baza acestor date, de revaccinare”.

Rămâne însă de văzut cât de des ar trebui să se întâmple acest lucru. Bourla susține în același timp că „un scenariu probabil este administrarea unei a treia doze undeva între șase și 12 luni și apoi, ulterior, va exista o revaccinare, anuală, dar toate acestea trebuie confirmate”, de date.

Cercetătorii încă nu ştiu însă cât durează protecţia împotriva virusului, după ce cineva a fost complet vaccinat.

Pfizer a anunțat la începutul acestei luni că vaccinul său anti-COVID-19 are o eficacitate de peste 91% în fața infectării cu noul coronavirus și de peste 95% împotriva formelor grave de boală până la şase luni după rapel. În februarie, Pfizer/BioNTech au anunțat că testează a treia doză din vaccinul anti-COVID-19 pentu răspunsul imun în fața noilor variante ale virusului.

Vaccinul Moderna, care utilizează o tehnologie similară cu cea a lui Pfizer, pe bază de ARNmesager, s-a dovedit a fi extrem de eficient la şase luni. Datele Pfizer s-au bazat pe un număr de peste 12.000 de participanţi vaccinaţi.

Cu toate acestea, cercetătorii spun că mai sunt necesare mai multe date pentru a determina dacă protecţia durează după şase luni.

Și compania farmaceutică Moderna a anunțat în această săptămână a treia doză de vaccin anti-COVID-19. Moderna speră ca până în toamnă să aibă deja dezvoltată o a treia versiune de vaccin, dezvoltată special împotriva noilor tulpini ale coronavirusului.

Compania Moderna din SUA a anunțat că analizează posibilitatea ca persoanele vaccinate cu serul său să primească o a treia doză în acest an, care să întărească răspunsul sistemului imunitar în fața unui nou val și în fața tulpinilor de coronavirus.

„Țările care au realizat deja o acoperire vaccinală ridicată ar trebui să fie gata pentru doze suplimentare în 2022 și, eventual, chiar și la sfârșitul acestui an", declara Corinne M. Le Goff, directorul comercial principal Moderna.

Moderna tocmai a anunţat că actualul său vaccin are o eficacitate de peste 90% la șase luni de la rapel. Potrivit datelor oficiale transmise de Centrul pentu prevenirea bolilor, în SUA au fost depistate  453 de cazuri de îmbolnăvire cu varianta sud-africană - B.1.351 a coronavirusului, mult mai periculoasă față de cea britanică sau cea originală. Cercetătorii și epideiologii sunt îngrijorați de această nouă variantă, din cauza eficacității mai reduse a actualelor vaccinuri în acest caz.