MENIU

PETIȚIE REALITATEA.NET: SEMNEAZĂ PENTRU AUTOSTRĂZILE ROMÂNIEI!

Petiție REALITATEA.NET: "Autostrăzi pe bune!"
România are numai şantiere
România are numai şantiere
România are numai şantiere
România are numai şantiere
România are numai şantiere
România are numai şantiere
România are numai şantiere
România are numai şantiere
Autostrada din Japonia reconstruită în numai șase zile
Rețeaua de autostrăzi Big Dig din Boston
Autostrada Katy din Statele Unite
Autostrada 401 din Statele Unite

Cum infrastructura rutieră e baza unei dezvoltări durabile, REALITATEA.NET cere viitorului guvern al României să trateze cu maximum de seriozitate problema autostrăzilor. Vrem politicieni care să se înghesuie la accesarea de fonduri UE, nu la tăierea de panglici! Dacă v-ați săturat să trăiți într-o țară cu drumuri la pământ, vă invităm să semnați petiția alăturată pentru a îndemna guvernanții să facă autostrăzi "pe bune". Vrem o Românie europeană până în măduva șoselelor, nu doar cu numele!

SEMNEAZĂ PETIŢIA AICI

 

Destinul României de după Revoluție pare să fie schițat pe asfaltul autostrăzilor autohtone: Progresăm încet și chinuit, fiecare mic pas în față implică eforturi uriașe, iar normalitatea vesticilor aduce a utopie pe meleagurile noastre. Apartenența României  la structurile europene pare un soi de glumă, în condițiile în care jumătate dintre români își fac nevoile în latrinele din fundul curților, unul din cinci români nu se spală pe dinți nici măcar o dată pe zi, iar autostrăzile noastre măsoară puțin peste 300 de kilometri. 

Românii sunt codaşii Europei la igienă

Pentru o țară cu aspirații occidentale, autostrăzile și drumurile reprezintă un indicator cât se poate de potrivit pentru stadiul real de dezvoltare. Să aruncă o privire în curțile vecinilor noștri: Polonia are 1.200 de kilometri de autostradă, Ungaria, țară cu o suprafață de peste două ori mai mică decât România, are 1.100 de kilometri de autostradă, iar bulgarii ne depășesc și ei la acest capitol, cu 500 de kilometri de autostradă. 

Străinii veniți să exploreze Grădina Carpatică sunt zguduiți pe drumuri ca de țară și se trezesc cu entuziasmsul amorțit în urma orelor nesfârșite petrecute între diverse obiective turistice.

Asfalt, nu promisiuni!

Cum se obișnuiește în fiecare campanie electorală, atât USL cât și ARD le promit acum, în prag de alegeri, că în următorii patru ani li se vor așterne la picioare sute de kilometri de autostradă.

În programul de guvernare, USL promite finalizarea Autostrăzii București-Arad, pentru a lega România de Europa, finalizarea Autostrăzii Transilvania, finalizarea Autostrăzii București-Ploiești-Brașov, demararea proiectului Autostrăzii de Sud (București-Alexandria-Craiova-Drobeta Turnu Severin-Timișoara), demararea proiectului Autostrăzii Vest-Est Târgu Mureș-Iași, finalizarea Centurii București și realizarea Coridorului IX paneuropean București-Focșani. 

Guvernul Ponta- Program de guvernare USL, Educaţie: violenţă ZERO, şcoli redeschise, bani de LASER

La rândul său, ARD promite "continuarea construcţiei de autostrăzi şi centuri ocolitoare, conform programului naţional stabilit în anul 2011", care prevede execuția a 433 de kilometri de autostrăzi. 

3.000 de kilometri de autostradă în România. Pe hârtie

Pe hârtie, lucrurile arată bine, însă la fel se întâmpla și acum jumătate de secol, în 1967, când între proiectele lui Nicolae Ceaușescu figura o rețea de autostrăzi cu o lungime totală de 3.000 de kilometri.

The Economist: România, autostrăzile şi visul lui Ceauşescu

Fostul dictator a apucat să construiască doar zece la sută din ce și-a propus, însă tot a fost cu mult mai mult decât ce au reușit politicienii care au guvernat din 1989 încoace, după cum a arătat un articol publicat în 2011 de "Economist". 

"Ce nu a mers bine? Vinovaţii evidenţi sunt încetinirea economică şi lipsa investiţiilor. Adăugaţi la această combinaţie un amestec de corupţie a subcontractorilor care încearcă să reducă la minim respectarea normelor de siguranţă, proceduri legale ineficiente în privinţa exproprierilor şi conflictele dintre politicieni", au scris atunci jurnaliștii britanici, adăugând că dificultățile legate de  infrastructură ale României ar putea fi parţial rezolvate cu ajutor de la Uniunea Europeană, asta în cazul în care România ar reuși să absoarbă o parte mai mare din fondurile europene pe care le are la dispoziţie.

Autostrada Nădlac-Arad, filmată din aer. IMAGINI SPECTACULOASE

Și să le dea pe mâinile potrivite, putem adăuga, în condițiile în care, la sfârșitul săptămânii trecute, CNADNR a anunțat că va rezilia contractul pentru construirea primului tronson al autostrăzii Nadlac-Arad, încheiat cu o asociere din care face compania Romstrade, controlată de omul de afaceri Nelu Iordache, motivul principal fiind întârzierea lucrărilor. Finanțarea pentru proiect este asigurată din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene.

Petiție REALITATEA.NET 

Cum situația autostrăzilor din România este la pământ, REALITATEA.NET cere în mod public viitorului Guvern al României, încă de pe acum, să trateze cu maximum de seriozitate această problemă, sub toate aspectele ei: de la accesarea de fonduri europene la licitații transparente și de la eforturile pentru respectarea termenelor la inaugurarea autostrăzilor abia după ce au fost finalizate. 

Vă invităm să semnați petiția alăturată pentru a-i îndemna să privească problema autostrăzilor drept o prioritate. Niciodată nu e prea târziu, însă trebuie să realizăm cu toții că fără o infrastructură rutieră de nivel occidental vom rămâne mereu o ruda săracă și marginalizată a Uniunii Europene. Vrem o Românie europenă, vrem autostrăzi pe bune! Petiţia va fi înaintată Guvernului României înainte de stabilirea bugetului pe 2013. 

SEMNEAZĂ PETIŢIA AICI

Puteți vedea în galeria foto alăturată cum arată unele dintre cele mai spectaculoase autostrăzi din lume, inclusiv cea din Japonia reconstruită în numai șase zile, după cutremurul din 2011.