MENIU

Cseke Attila: Mulțumim, Italia, pentru sprijinul în tratamentul COVID-19 - AJUTOR de peste 5.000 de doze de anticorpi monoclonali

Cseke Attila, mesaj după venirea AJUTORULUI de peste 5.000 de doze de anticorpi monoclonali din Italia

Aproximativ 5.200 de doze de anticorpi monoclonali au ajuns marți seară în România, din Italia cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române. Anticorpii monoclonali folosiţi în tratamentul COVID-19 sunt primiţi după solicitarea autorităţilor române. 

O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române a adus în țară, din Milano, Italia, circa 5200 de doze de anticorpi monoclonali, care fac parte din schema de tratament împotriva COVID-19, a anunțat Ministerul Apărării Naționale. 

Aeronava a aterizat în jurul orei 21.00 la sediul Bazei 90 Transport Aerian. La sosirea ajutorului din Italia a fost prezent și ministrul Sănătății, Cseke Attila, alături de șeful DSU, Raed Arafat.

„Este un sprijin oferit de Italia, pentru care îi mulțumim. România a activat Mecanismul de Protecție Civilă și Italia ne oferă astăzi acest important sprijin in tratamentul COVID-19. 

Mâine, în Monitorul Oficial, vor apărea actualizate criteriile pentru tratamentul cu acest medicament injectabil antivenos, important pentru cazurile mai puțin severe, pentru care simtpomatologia este de până la 7 zile.

Mulțimim încă o dată Italiei pentru acest sprijin. Avem promisiuni si de la alte state al UE. Mulțumesc Italiei”, a declarat, marți seara, ministrul Attila Cseke, la sosirea ajutorului cu cele peste 5.000 de doze de anticorpi monoclonali. 

Și Guvernul României mulțumește Italiei pentru ajutorul trimis în urma cererii țării noastre pentru medicamente și echipamente în criza gravă de COVID-19, într-un mesaj postat pe Facebook.

Guvernul României: Am obținut astăzi o șansă la recuperare pentru câteva MII de pacienți COVID-19. Italia, MULȚUMIM!

Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceştia se fixează de proteina virală de suprafaţă (Spike) şi blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane.

Ajutorul oferit României de către Italia, prin punerea la dispoziţie a acestor doze aflate în stocurile Regiunii Lombardia, vine ca urmare a solicitării statului român în vederea acordării de sprijin în combaterea efectelor generate de creşterea exponenţială a numărului de cazuri confirmate cu SARS-CoV-2. Solicitarea a fost adresată Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, a mai transmis Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Zborul este efectuat la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul eforturilor de combatere a pandemiei COVID-19, iar misiunea se execută prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene.      

Distribuirea dozelor de anticorpi monoclonali din Baza 90 Transport Aerian "Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu" se va face cu mijloace de transport aflate în dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI.