MENIU

Peste 1,38 de milioane de teste rapide coronavirus pentru elevi și profesori. Decizia, luată de Raed Arafat - DOCUMENT

coronavirus Foto: Pixabay.com

Aproape 1,4 milioane de teste rapide COVID-19, antigen, direcționate pentru verificarea elevilor și cadrelor didactice! Decizia a fost luată de Raed Arafat, secretar de stat în MAI și șef al Departamentului pentru Stuații de Urgență pentru triajul epidemiologic din toate unitățile școlare din țară. Dintre ele, aproape 200.000 sunt destinate școlilor din Capitală. 

 

Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a decis, prin Ordin al Comandantului acțiunii, vineri, 5 februarie 2021, repartizarea a peste 1,38 de milioane de teste rapide, antigen, din unități sanitare către direcțiile de sănătate și mai departe către unitățile școlare, potrivit Edupedu.ro.

Hotărârea prevede că testele antigen se transferă de spitale, de la Unități de Primiri Urgențe și de la direcțiile de ambulanță sau de la alte unități sanitare, către Direcțiile de Sănătate Publică județene și mai departe pentru unitățile școlare.

Este vorba despre 1.387.100 teste antigen rapide. Dintre cele  1.387.100 teste antigen rapide, 194.000 sunt destinate unităților școlare din București.

„Prezentul ordin se transmite de către Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției către Direcția Logistică din toate Centrele Județene pentru Coordonare și Conducerea Intervenții care au obligația de a-l transmite către unitățile prevăzute în anexa și către Direcțiile de Sănătate Publică pentru punere în aplicare începând cu data de 05.02.2021”, se menționează în document.

Potrivit Ordinului comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății, testarea rapidă se va face, cu acordul părintelui, în anumite cazuri.

La capitolul VII, punctul b), se precizează că: „În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale.

Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimțământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore. Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, ca și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori”.

De asemenea, la același capitol din Ordinul comun, la punctul c) se mai precizează că „Testarea cu teste antigen rapide se recomandă și: 1) cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs; 2) colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă) cât și cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz”.