MENIU

Peste 1,04 milioane de contracte de muncă suspendate din cauza epidemiei de coronavirus

somaj tehnic

Un număr de 1.046.527 de contracte individuale de muncă au fost suspendate de la intrarea în vigoare din 16 martie, dată la ca are intrat în vigoare instalarea stării de urgenţă în România și până în prezent, potrivit cifrelor Inspecţiei Muncii postate astăzi pe site-ul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS).

Dintre acestea, 324.087 dintre contractele de muncă suspendate sunt din industria prelucrătoare, 198.588 de contracte esunt din industria comerţului cu ridicata şi cu amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 119.846 proveneau din industria HORECA.

Alte 215.656 de contracte individuale de muncă au încetat, 41.197 de contracte în domeniul comerţului cu ridicata şi amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 37.152 în industria prelucrătoare și 28.770 de contracte de muncă în domeniul construcţiilor. 

Reamintim că Guvernul României a decis să sprijine salariații angajatorilor aflați în șomaj tehnic prin acoperirea integrală a fondurilor aferente, mai arată sursa citată.  

Astfel, angajatorii care au salariați prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) și pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în șomaj tehnic, se vor adresa Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă din județul în care angajatorul are sediul social.

Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială din județul în care au înregistrat activitatea.

Întreaga comunicare între solicitanți și instituțiile vizate, respectiv solicitările și depunerea documentelor, se face prin poșta electronică.

Mai multe informații sunt disponibile în paginile de internet ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă/Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.

Mai multe articole despre:
contracte de munca cim suspendare cim incetare cim