MENIU

Percheziții DIICOT în industria lemnului. Austriecii de la Schweighofer, în vizor. Reacţia companiei

Perchezitii la mafia lemnului
Perchezitii la mafia lemnului

Mafia lemnului, atacată frontal de Poliţia Română. Miercuri dimineaţă, au loc percheziţii în 23 de locaţii din 5 judeţe şi Bucureşti, iar prejudiciul din dosar depăşeşte 25 de milioane de euro. Cel mai mare exportator de lemn, Schweighofer Holzindustrie, este luat în vizor de DIICOT.

UPDATE. Austriecii de la Schweighofer Holzindustrie au transmis presei o poziţie oficială cu privire la percheziţiile DIICOT, în care spun că "cooperează cu autoritățile și oferă tot sprijinul în ancheta DIICOT comunicată pe 30 mai 2018". Poziţia integrală a companiei la finalul articolului.

Poliția Română și DIICOT desfășoară, miercuri dimineaţă, 23 de percheziții pentru destructurarea unei grupări care ar fi cauzat un prejudiciu de 25 de milioane de euro prin achiziţionarea de lemn fără provenienţă legală sau a cărui provenienţă ilegală este disimulată prin unele documente justificative cu caracter nereal.

Cel mai mare exportator de lemn, Schweighofer Holzindustrie, este luat în vizorul DIICOT, transmite Realitatea TV.

Procurorii DIICOT şi poliţiştii fac, miercuri dimineaţa, percheziţii la fabricile din Rădăuţi şi Sebeş ale firmei Schweighofer Holzindustrie, într-un dosar privind comerţ ilegal cu lemne.

Percheziţii sunt şi la Direcţii Silvice şi Gărzi Forestiere.

Sunt în desfăşurare 23 de percheziţii în Alba, Suceava, Hunedoara, Braşov, Bihor şi Bucureşti, prejudiciul cauzat prin achiziţionarea de lemn fără provenienţă legală sau a cărui provenienţă ilegală este disimulată prin unele documente justificative cu caracter nereal fiind de 25 milioane euro.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei, la data de 30 mai 2018, polițiștii Inspectoratului General al Poliției Române desfășoară, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Structura Centrală, o acțiune pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în achiziţionarea de lemn rotund fără provenienţă legală sau a cărui provenienţă ilegală este disimulată prin unele documente justificative cu caracter nereal.

La activități participă polițiști ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, Direcției de Investigare a Criminalității Economice și Direcției de Ordine Publică, precum și specialiști criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică.

Sunt efectuate 23 de percheziții domiciliare la sediul și punctele de lucru ale unei societăți comerciale, la 4 instituții, precum și la mai multe locuințe.

Până în prezent, au fost identificate și conduse la sediul unității de parchet 10 persoane.

Din cercetări a reieșit că persoane din conducerea societăţii comerciale vizate, începând cu anul 2011 şi până în prezent, ar fi coordonat activitatea de achiziţii de lemn rotund de răşinoase provenit din tăieri ilegale și deturnarea licitațiilor publice, de la foarte mulți furnizori, din majoritatea zonelor împădurite ale Românei. Aceste materiale lemnoase livrate de furnizori ar fi provenit, în majoritatea cazurilor, din tăieri ilegale.

Prejudiciul prezumtiv cauzat bugetului public este de 25 de milioane de euro.

Activitățile sunt realizate cu sprijinul de specialitate al Brigazii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei din cadrul IGPR.

Holzindustrie Schweighofer cooperează cu autoritățile pentru o bună desfășurare a anchetei DIICOT

Holzindustrie Schweighofer cooperează cu autoritățile și oferă tot sprijinul în ancheta DIICOT comunicată pe 30 mai 2018, se arată într-un punct de vedere transmis presei.

"Principiul fundamental al companiei este de a respecta întotdeauna legea și reglementările în vigoare din țările în care operează. Compania pune la dispoziția autorităților toate informațiile necesare pentru buna desfășurare a anchetei în curs și sprijină autoritățile prin toate mijloacele sale pentru o soluționare corectă a investigației, pe baza unor date transparente. Compania nu a fost înștiințată de obiectul acestei investigații. Compania Holzindustrie Schweighofer este prima interesată de soluționarea rapidă și corectă a acestei situații.

La începutul anului 2017, Holzindustrie Schweighofer a implementat un plan de acțiune complex pentru a combate tăierile ilegale și pentru a sprijini dezvoltarea unei industrii durabile a lemnului în România. Compania a investit 1 milion de euro în consolidarea securității lanțului său de aprovizionare prin măsuri care depășesc cu mult cerințele legale și reglementările în vigoare din România", se arată în comunicatul Holzindustrie Schweighofer.

Noile măsuri Holzindustrie Schweighofer pentru o industrie sustenabilă a lemnului pot fi văzute aici.

Din 2002, când Holzindustrie Schweighofer a intrat pe piața românească, compania austriacă a investit aproape 800 de milioane de euro în fabrici de cherestea și alte unități de producție. Compania are 2.700 de angajați direcți în birourile si fabricile sale din România.

 

Mai multe articole despre:
mafia lemnului schweis