MENIU

DIICOT, percheziții de amploare, la TAROM. Acuzații: delapidare și fapte de corupție

Descinderi de amploare, marți, ale procurorilor antimafia la TAROM! Potrivit unor surse citate de Realitatea TV, anchetatorii au suspiciuni că mai mulți angajați ar fi furat piese și combustibil. În dosar este vizat și un lider de sindicat. TAROM susține că nu este afectată activitatea companiei și programul curselor aeriene rămâne neschimbat.

UPDATE: Procurorii DIICOT au anunțat și acuzațiile oficiale: delapidare și corupție.

"În această dimineaţă, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Directiei de Politie Transporturi  au efectuat un număr de 25 de perchezitii domiciliare ( 14 Bucuresti, 7 Ilfov, 2 Prahova, 1 Dâmbovița si 1 Brasov), într-o cauză în care se efectuează urmărirea penală “in rem” sub aspectul săvârşirii de către mai multe persoane a unor fapte de delapidare şi corupţie. De asemenea, în conformitate cu art.170 cod procedură penală, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală procedează la ridicarea de înscrisuri de la sediul unei companii aeriene şi efectuează o percheziție la punctul de lucru al unui sindicat. Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor de transporturi din București, Constanța și Brașov, Direcției de Combatere a Criminalității Organizate,  Direcției de Investigații Criminale și al luptătorilor S.I.A.S. din Poliția Română", se arat[ ]ntr-un comunicat al Direcției.

Potrivit Realitatea TV, anchetatorii au suspiciuni că mai mulți angajați ar fi furat piese și combustibil. În dosar este vizat și liderul de sindicat Aurel Curdov.

"Taromul nu este perchezitionat. Predam inscrisuri pe baza de ordonanta. Se intampla o perchezitie, intr-adevar, punctuală, la biroul sindicatelor din cadrul directitei tehnice. Se cerceteaza fapte, nu oameni. Perioada vizată, din punct de vedere al documentelor, este din 2015 până în prezent", a declarat purtătorul de cuvânt al Tarom, pentru Realitatea TV.

Compania TAROM a dat publicității, marți, un comunicat de presă în care face următoarele precizări:

"Activitatea TAROM nu este periclitată sub niciun aspect, Direcția Tehnică a Companiei TAROM își desfășoară în continuare activitatea, iar operarea curselor aeriene se desfășoară în condiții normale.

Compania TAROM acordă întreg sprijinul organelor de anchetă și va raspunde cu celeritate tuturor solicitărilor venite din partea anchetatorilor.

Fiind vorba despre o anchetă în curs, acestea sunt toate informațiile pe care Compania TAROM le poate pune la dispoziția opiniei publice în acest moment."

O anchetă realizată de Libertatea.ro în octombrie 2017 a dezvăluit că între 2014 și 2016, mai multe rapoarte guvernamentale scot la iveală nereguli grave descoperite la Direcția Tehnică a companiei de stat. Printre acestea se numără abateri disciplinare, mușamalizarea unor incidente care ar fi putut să pună în pericol viața pasagerilor, un număr anormal de concedii medicale, o prezență fizică la locul de muncă de 60% și minute de întârziere record cauzate de probleme tehnice.

TAROM este transportatorul de pavilion și cea mai veche companie aeriană din România cu sediul în Otopenii. În prezent, este cea de-a doua companie de transport aerian din România, bazată pe destinații internaționale, zboruri internaționale și cea de-a treia cea mai mare, măsurată prin dimensiunea flotei și transportate de pasageri. Începând cu 19 iunie 2019, director general al companiei Tarom a fost numită Mădălina Mezei, fosta șefă a agenției TAROM de la Bruxelles.

Mai multe articole despre:
Tarom