MENIU

Pensiile speciale ale magistraților, în vizorul Băncii Mondiale - Ce se propune pentru eliminarea inechităților 

Pensiile speciale ale magistraților, în vizorul Băncii Mondiale - Ce se propune pentru eliminarea inechităților 

Banca Mondială are recomandări ferme pentru România în cazul pensiilor speciale. Potrivit unor surse, mesajul transmis este desființarea veniturilor speciale și să nu mai fie create altele noi. Despre pensiile magistraților, în raport se subliniază că sunt mult mai mari față de cele din sistemul general.

PENSIILE SPECIALE ALE MAGISTRAȚILOR

Printre propunerile Băncii Mondiale pentru reducerea inechităților din sistemul românesc de pensii este și impozitarea progresivă. 

Introducerea impozitării progresive a suplimentului la pensiile de serviciu finanțate de la buget - o astfel de decizie, susțin specialiștii Băncii Mondiale, ar reprezenta „un mecanism eficient de reducere a inegalităţilor rezultate ar fi impozitarea specială a cotei din beneficiul finanţat de la bugetul de stat”.

„Acesta poate fi eșalonat în funcţie de cuantumul suplimentului din buget sau poate fi declanşat atunci când ponderea suplimentului depăşeşte anumiţi parametri (de exemplu, atunci când suplimentarea depăşeşte cota finanţată din contribuţii şi astfel beneficiul este definit mai mult în funcţie de completare decât de contribuţii).

Beneficiile magistraţilor, de exemplu, a cărei formulă e protejată de sentinţa Curţii Constituţionale, primesc marea majoritate (peste 90%) din beneficiul lor de la buget, şi nu din contribuţii. Cazuri de completări mult mai mari decât contribuţiile sunt posibile şi pentru alte pensii de serviciu. Chiar şi în rândul beneficiarilor de pensii speciale, există o inegalitate semnificativă între segmentul de 10% superior al beneficiarilor care primesc pensii de până la 3,5 ori mai mari faţă de cei 10% din segmentul inferior al beneficiarilor”, potrivit raportului.

Modificarea regulilor de indexare pentru prestaţiile magistraţilor este o altă recomandare a Băncii Mondiale.

„În timp ce toate pensiile de serviciu sunt mai mari la pensionare în comparaţie cu prestaţia generală a sistemului de pensii datorită garanţiei mai mari a ratei de înlocuire şi a unei abordări mai generoase de calcul a beneficiilor, aceste inegalităţi se reduc în timp datorită ratei de indexare mai scăzute aplicate pensiilor de serviciu, cu excepţia magistraţilor. Pentru magistraţi, situaţia este inversă. Nu numai că beneficiul este mult mai mare decât în sistemul general, dar indexarea pe salarii este şi mai generoasă, crescând inegalitatea în timp. O analiză juridică ulterioară este necesară pentru opţiunile de aliniere a ratei de indexare cu cea utilizată pentru alte pensii de serviciu în limitele deciziei Curţii Constituţionale care protejează beneficiul magistraţilor. Cu toate acestea, o astfel de schimbare ar contribui la reducerea celor mai izbitoare inegalităţi din sistemul de pensii”, potrivit Raportului Băncii Mondiale, relatează agerpres.ro.

"Guvernul ar trebui să ia în considerare revizuirea legislaţiei şi adoptarea protocoalelor de schimb de date care să permită o eficienţă sporită în gestionarea diferitelor planuri de pensii. În timp ce echipa Băncii Mondiale a întâmpinat provocări în obţinerea datelor necesare din cauza limitărilor legale impuse de reglementări, cum ar fi cele legate de securitate, chiar şi pentru funcţiile guvernamentale legate de proiectarea şi gestionarea cheltuielilor, precum şi de raportarea privind pensiile speciale, datele necesare par să nu fie disponibile. Aceste limitări ar putea fi depăşite prin stabilirea de protocoale securizate de schimb de date şi revizuirea practicilor de anonimizare şi agregare în limitele legii", concluzionează Raportul Băncii Mondiale.

 „Considerându-se că eliminarea completă sau îngheţarea pensiilor speciale nu este de dorit şi/sau fezabilă din punct de vedere politic sau că stabilirea unei scheme de pensii diferite pentru noii intraţi nu este fezabilă, atunci cea mai bună abordare ar fi reformarea pensiilor de serviciu. Pentru acest tip de reformă, este important să se acorde o atenţie deosebită eforturilor anterioare de reformă şi acţiunilor judecătoreşti, astfel încât greşelile din trecut să nu se repete”, se mai subliniază în raport.

Verdict-bombă de la Banca Mondială: Pensiile speciale din România, în aer - Cum vor fi desființate - 4 scenarii pentru pensiile militare