MENIU

Pensiile militarilor vor fi recalculate fără să existe micşorări ale veniturilor

Pensiile foştilor angajaţi ai MAI şi MApN urmează să fie recalculate, fără să existe micşorări ale veniturilor. Deşi mulţi dintre foştii angajaţi ai Ministerului Apărării şi Ministerului de Interne s-au declarat nemulţumiţi de schimbări, autorităţile susţin că nu există motive de îngrijorare, pentru că nicio pensie nu se va micşora. Zeci de mii de pensionari au la dispoziţie jumătate de an pentru a cere recalcularea veniturilor, potrivit Realitatea TV.

"Militarii care au trecut în rezervă până la data intrării în vigoare a Legii nr. 263/2010, respectiv până la data de 31.12.2010, trebuie să adreseze o solicitare centrelor militare în a căror rază teritorială îşi au domiciliul, în vederea reîncadrării activităţilor desfăşurate în condiţii de muncă, similar prevederilor aplicabile militarilor în activitate, în conformitate cu legislaţia actuală", se precizează într-un comunicat al MApN.

Deși nu au fost, încă, emise normele de aplicare ale legii, foștii angajați ai MAI și MApN se pot prezenta la Casa de Pensii până pe 30 iunie 2015 pentru a cere recalcularea, a transmis corespondentul Realitatea TV.

"Recalcularea se va face în termen de maximum 24 de luni de la data intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015, iar drepturile vor fi acordate începând cu data de 01.01.2016. În situaţia în care se vor constata diferenţe între cuantumul pensiilor recalculate şi cuantumul pensiilor aflate în plată, se va păstra în plată cuantumul avantajos beneficiarului, acest cuantum fiind supus indexărilor anuale ulterioare, în conformitate cu dispoziţiile art. 59 din Legea nr. 223/2015. Astfel, nicio pensie aflată în plată nu va scădea în urma procesului de recalculare pe baza noii legislaţii", se mai precizează în același document.

Pensionarii pot suna la numărul 021.264.8505, pentru a cere detalii specialiştilor Casei de Pensii a MAI.