MENIU

Pensiile de lux ale aleșilor sfidează pensiile de mizerie din România reală

Luna cadourilor este una a umilințelor pentru pensionarii de rând din România, cu atât mai mult cu cât sunt sfidați în față de parlamentari. Singurul cadou pe care și-l pot permite românii obișnuiți ajunși la vârsta pensionării este să își plătească factura la căldură pentru a trece sezonul rece. 

Parlamentarii nu au niciun scrupul să își asigure o bătrânețe liniștită după regimul de "muncă grea" din fotoliile de aleși. În România reală, numărul pensionarilor scade de la lună la lună, dovadă a faptului că bătrânii sunt învinși de sărăcie, neputință și boală.

Aleșii și-au votat azi pensii speciale de până la 4.400 lei pe lună, pe lângă pensia normală primită de la stat. Asta în timp ce în România există încă pensii de 1 leu.

Câți pensionari își permit coșul minim de supraviețuire de 2.000 lei pe lună

În timp ce parlamentarii și-au votat pensii de lux, pensionarii de rând din România trăiesc cu mult sub coșul minim de supraviețuire, calculat chiar după standardele INS.

Nu mai puțin de 622.000 români primesc pensia minimă garantată de stat, care a crescut în acest an la 400 de lei. Asta în timp ce coșul minim de supraviețuire, calculat după modul de calcul al INS, depășește 2.000 de lei lunar.

În România reală, există încă pensii de 1 leu, suplimentate forțat printr-o indemnizație de completare până la valoarea pensiei minime de 400 lei. În ultimul trimestru, numărul pensionarilor a scăzut cu peste 25.000 de persoane, iar ultimul anu a adus o scădere de peste 50 de mii de români.

Pensia minimă nu a ținut pasul cu creșterea salariului minim și nici cu ritmul inflației și al majorării prețurilor. Din 2009 și până în 2015, pensia minimă garantată de stat s-a majorat cu doar 50 de lei.

Din 400 de lei pe lună un pensionar din România este obligat să plătească cel puțin jumătate pe cheltuielile de utilități - gaze, curent electric, apă, întreținere. În lunile de iarnă, cheltuielile cu căldura înghit toată pensia minimă.

Pensia se evaporă și cu impozitele pe proprietate - minim 20% din buget, ceea ce înseamnă că pensionarul rămâne cu doar 20% din bani pentru mâncare - mai precis, 80 de lei pe lună. Dacă au ghinionul să se îmbolnăvească, românii care trăiesc din pensia minimă nu își pot permite medicamentele necompensate și sunt victimele sigure ale spitalizării.

Cei mai săraci pensionari din România sunt cei din județele Giurgiu și Botoșani, unde pensia medie nu trece de 711 lei. Alte județe aflate la limita de jos a sărăciei sunt Vrancea (704 lei) și Vaslui (707 lei).

La nivelul țării, discrepanțele sunt foarte mari între regiuni. Pensiile cele mai ridicate se plătesc în București, cu o pensie medie de 1121 lei,

Pensia medie lunară este 892 lei. La mijlocul anului 2015, erau 5,3 milioane de pensionari în România, dintre care 4,6 milioane primeau pensia de asigurări sociale de stat, restul fiind pensionari proveniţi din fostul sistem de asigurări pentru agricultori, pensionari de invaliditate sau de urmaș.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima depasind 400 de lei.  

Parlamentarii au reexaminat legea și au zis că e bună

Parlamentarii au adoptat proiectul de lege privind pensiile speciale, în urma reexaminării cerute de Klaus Iohannis, cu 300 de voturi "pentru", două "împotrivă" și opt abțineri. Procedura a fost, însă, contestată de liberali, care au părăsit sala de plen.

Legea privind pensiile speciale pentru parlamentari a fost adoptată la sfârşitul sesiunii trecute, dar șeful statului a întors legea în Parlament, pentru reexaminare, nemulţumit că senatorii şi deputaţii şi-au votat noi privilegii.

La reexaminare, aleşii au decis ca cei condamnaţi penal să nu beneficieze de pensii speciale. Actul prevede pensii între 1.500 şi 4.400 de lei pentru cei care au avut cel puţin un an de mandat în Parlament. Iată care este împărţirea:

- un mandat: 1.500 de lei

- două mandate: 3.100 de lei

- trei mandate: 4 .400 de lei

Cine mai primește în România pensii speciale

Cei mai mulți pensionari nu sunt nepărat în județele cu cea mai mare populație: de exemplu, Prahova conduce în topul pensionarilor, după Capitală, cu aproape 200 de mii de români aflați la pensii. Și județele Dolj sau Bihor se află în vârful clasamentului, cot la cot cu Cluj sau Timiș.

Pensiile speciale, tăiate pe vremea Guvernului condus de Emil Boc, au revenit în forță în guvernarea PSD. Nu doar parlamentarii se consideră mai speciali, ci și alte categorii de români.

Au reînviat în ultimii ani pensiile speciale ale magistraților, ale foștilor angajați din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, SRI și alte servicii de informații. Guvernul Ponta intenționează să revină la pensiile speciale pentru aviatori, diplomaţi, grefieri, pe care oricum le-a înlocuit cu indemnizații speciale.

Pensiile speciale ale magistraților sunt cele mai mari, cu valori medii de peste 9.000 lei lunar

România este țara extremelor și în cazul pensionarilor, după modelul unor state din America de Sud mai degrabă decât după standardele sociale ale UE.

Cea mai mare pensie din România este primită de un fost magistrat din București care încasează de la stat 28.852 de lei pe lună, potrivit datelor prezentate de Rovana Plumb, ministrul Muncii, la începutul acestui an. 

Alți 10 pensionari de lux din România primesc lunar minimum 10.000 lei de la poștaș. Un arădean și un pensionar din Satu Mare încasează peste 19.000 de lei lunar, în Suceava există o pensie de peste 16.000 de lei pe lună, iar în Teleorman de 13.800 de lei

Pensiile speciale ale militarilor și polițiștilor

Guvernarea actuală este generoasă și cu pensiile speciale din sistemul de apărare. lege adoptată în aprilie de Guvern prevede ca militarii şi poliţiştii care au avut pensiile tăiate la recalcularea din 2010 să își recupereze retroactiv toți banii pierduți, în mod eşalonat, pe o perioadă de cel mult 2 ani de acum înainte.

Acelaşi proiect prevede că pensiile militare de stat se indexează anual cu 100% din rata medie a inflaţiei şi cu 50% din creşterea salariului mediu brut.

Pensiile speciale de care beneficiază pensionarii Ministerului Apărării, Ministerului de Interne şi SRI fac din aceștia o categorie preferențială de români. În 2015, pensia medie a acestora se ridică la 2.724 lei, de 4 ori peste pensia medie și de 8 ori pensia minimă.

Marele ghinion al românilor cu pensii speciale este acela că pot fi desființate oricând. Curtea Constituțională a decis în anul 2010 că doar pensiile din sistemul asigurărilor de stat sunt intangibile.

Mai multe articole despre:
pensii speciale