MENIU

Patru milioane de euro pe apa sâmbetei

Investiţia de patru milioane de euro, făcută de Ministerul Intergrării Europene în Parcul Industrial de la Brăila, din fonduri PHARE, a eşuat. Lucrările nu au fost terminate la timp, iar constructorul turc, care a părăsit ţara, are un dosar la DNA în care este cercetat pentru deturnare de fonduri.

În plus, Ministerul Integrării riscă să fie pus la plată de autorităţile europene, care ar putea cere înapoi banii investiţi.

Proiectul viza extinderea unui parc industral pe 6 hectare, prin construcţia unei clădiri de birouri de 1900 de metri pătraţi, a unui pavilion expoziţional de 1110 metri pătraţi, a trei incubatore de producţie a câte 10 mii de metri păraţi, un centru logistic şi a mai multor săli de conferinţe.

Constructorul turc care a câştigat licitaţia organizată de Ministerul Integrării a cheltuit 3,9 milioane de euro pentru a ridica numai două hale. Deşi termenul limită ar fi trebuit să fie februarie 2005 şi a fost amânat până în noiembrie anul trecut, până acum a fost finalizată mai puţin de jumătate din lucrare.

Anul trecut, constructorul a sesizat că terenul este supus masiv tasării, a abandonat lucrarea şi a părăsit ţara. Autorităţile locale se îndoiesc însă că rezultatul expertizei făcute de o firmă din Turcia este corect. Aceasta vorbea de tasări de câţiva metri pe an.

Ministerul a încerat să atribuie investiţia autorităţii locale, însă primarul refuză, de teamă că va fi pus la plată.

Conducerea Ministerului Integrării spune însă că nu sunt justificate temerile autorităţilor locale. Reprezentanţii Ministerului spun că banii vor fi returnaţi Uniunii Europene, dacă este cazul, de la bugetul de stat şi că primăria va da socoteală dacă nu preia lucrările.

DNA a deschis un dosar penal în acest caz, în care administratorul turc este cercetat pentru că ar fi deturnat o primă tranşă de bani din fondurile europene, adică 160 de mii de euro.
Mai multe articole despre:
Brăila parc industrial