MENIU

Patronii români susțin referendumul anti-OUG. "Au introdus măsuri dezastruoase în economie"

Patronii mici și mijlocii din România susține unul dintre efectele referendumului din 26 mai, referitor la posibilitatea de a ataca OUG-urile din domeniul economic și fiscal la CCR.

Consiliul Național pentru IMM-uri își exprimă necesitatea pentru implementarea efectelor referendumului convocat îndata de 26 mai 2019, referitor la „extinderea dreptului de a ataca Ordonanțele de Urgență direct la Curtea Constituțională".

În prezent, conform art. 146 lit. d) din Constituţia României, în privinţa Ordonanţelor doar Avocatul Poporului poate ridica direct excepţia de neconstituţionalitate, independent de orice conflict juridic concret din faţa unei instanţe judecătoreşti.

CNIPMMR consideră utilă extinderea dreptului de a ataca Ordonanțele de Urgență direct la Curtea Constituțională şi la alte domenii, respectiv fiscal şi economic.

Motivul: practica Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă cu impact negativ major asupra activităţii agenţilor economici, fără consultarea acestora - exemplu reprezentativ este OUG nr. 114/2018, "prin care s-au introdus măsuri cu consecinţe dezastruoase în economie, din care amintim suprataxarea băncilor în funcţie de creşterea ROBOR, suprataxarea companiilor din energie cu 2% pe cifra de afaceri, suprataxarea companiilor din telecomunicaţii cu 3% pe cifra de afaceri".

Consiliul consideră că printre entităţile îndreptăţite să atace direct OUG la Curtea Constituţională trebuie să se afle Consiliul Economic şi Social, instituţie constituită în scopul realizării dialogului tripartit la nivel naţional, precum şi organizaţiile patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, în calitatea lor de parteneri sociali interesatiîn domeniul relaţiilor industriale.

Mai multe articole despre:
referendum 26 mai