MENIU

Patriarhia primește un teren în Istanbul, la schimb pentru moscheea din București

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seara, într-o emisiune TV, că Patriarhia română va primi un teren în Istanbul în condiții de reciprocitate cu moscheea care se va construi în București.

Patriarhia Română va folosi terenul din Capitala Turciei pentru a construi un cămin de bătrâni și o capelă, a precizat premierul Victor Ponta care a exclus varianta construcției unei biserici. 

"Am vorbit cu Patriarhul României și mi-a spus că vor face un cămin de pelerini și cu o capelă, evident. E un vis al Bisericii Române de a le avea. (...) Este identificat terenul (în Turcia) și oferit Patriarhiei Române în condiții de reciprocitate", a declarat premierul României la B1TV.

Întrebat unde anume va fi construită moscheea, Ponta a răspuns că este vorba de un teren pe care s-au alocat spații și altor organizații. ”Nu are niciun preț pentru că nu-l vinde. E al RA-APPS și nu îl vinde, nu poate fi vândut. El este în domeniul public. Nu are niciun preț. Problema a fost că am adoptat eu hotărârea. Dacă o adopta altcineva, nu mai spunea nimeni nimic”, a precizat premierul, potrivit sursei citate.

”Hotărârea Guvernului României negociată în mod direct de președintele Traian Băsescu la Ankara în 2011 și, cred,  din nou în 2014, ridicată din nou în 2015 de domnul Erdogan la domnul  Iohannis și la mine, prevede că statul român nu  dă niciun leu și pune terenul la dispoziție comunității musulmane din România recunoscută, dacă nu mă înșel, de către Carol I, că erau musulmani în România din secolul XIX, pentru a construi nu cea mai mare moschee din Europa, că nu are cum să fie mai mare decât Moscheea Albastră sau Sfânta Sofia, care e tot în Europa", a mai spus Ponta.