MENIU

PAŞTE 2018. Când se fac cozonacii şi pasca

Cozonac si pasca de Paste

Copturile de Paște: pasca și cozonacii se prepară de obicei în Joia Mare.

Pentru creștini, pasca este cea mai importantă coptură rituală a Paștilor. Ea se face din făină de grâu de cea mai bună calitate, care trebuie să fie cernută prin sita deasă.

Pasca se face din aluat nedospit. În tradiția evreiască, pasca era numită „pâinea săracilor”, datorită faptului că evreii săraci continuau să o mănânce și după Paște.

Adevărata pască este aceea care se taie în bucățele mici, se pune în pachețele și se duce la biserică pentru a fi sfințită. Bucățile de pască sunt duse acasă și păstrate pentru a-i face pe credincioși părtașii binecuvântării lui Dumnezeu, având puterea de a alunga bolile și necazurile.

Pasca creştinilor este ca o pâine rotundă, gustoasă, seminificând promisiunea Învierii trupurilor şi a vieţii veşnice. Dulceaţa aluatului sugerează împlinirea sufletească ce urmează strădaniei din post.

Pasca este dusă obligatoriu la biserică, pentru a fi sfinţită. Prin stropire cu vin, paca devine ritualic o reprezentare a jertfei Mântuitorului.

Pasca este împodobită cu o cruce, inluzând astfel toată simbolistica Crucifixului, iar pe margine sunt două fâşii de cocă răsucite, întruchipând coroana de spini a lui Hristos.

Legenda pascăi spune că, în timp ce predica împreună cu apostolii, Iisus a fost găzduit de un om foarte primitor, care le-a pus în traistă, la plecare, pâine pentru drum fără știrea lor. Când Apostolii L-au întrebat pe Mântuitor când vor fi Paștile, Acesta le-a răspuns că atunci când vor găsi pâine în traistă.

În Bucovina, copturile specifice acestei sărbători sunt cozonacii cu mac și cu nucă. Se mai face baba, care este o coptură specială facută din aluat de cozonac. Când se pune în coșul de Paște, în mijlocul babei se așează un ou roșu.

Coșul pascal este pregătit în Sâmbăta Mare și este dus la biserică de bărbat, deși e pregatit de femeie. În interiorul coșului se pune pasca, o babă, cozonac, carne sau drob de miel, salată de sfeclă roșie și hrean, produse din carne de porc, făcându-se astfel legătura între sărbătoarea pascală și cea a Craciunului.

Pasca și cozonacii se mai pot prepara și în Sâmbăta Mare.

Sursa: ortodoxia.rol.ro