MENIU

Parlamentul UE cere suspendarea negocierilor de aderare a Turciei, România pe contrasens

Principalul candidat al Opoziţiei recunoşte victoria lui Erdogan în scrutinul prezidenţial
Gabriel Sopanda

Parlamentul European a cerut miercuri suspendarea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană (UE), însă fără a decide stoparea definitivă a acestora. În aceeași zi, ambasadorul României la Ankara, Gabriel Sopanda a declarat că România susține "puternic" procesul de aderare a Turciei, potrivit agenției Anadolu.

Într-un text adoptat cu 370 de voturi pentru, 109 împotrivă şi 143 abţineri, parlamentarii europeni, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, s-au declarat "foarte îngrijoraţi de bilanţul prost al Turciei în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului, statul de drept, libertatea mass-media şi lupta împotriva corupţiei, precum şi de sistemul prezidenţial atotputernic".

În consecinţă, Parlamentul European "recomandă suspendarea oficială a actualelor negocieri de aderare a Turciei la UE".

O decizie finală în acest sens îi revine Consiliului, care regrupează guvernele statelor-membre.

În același timp, ambasadorul român la Ankara, emisarul Guvernului Dăncilă, Gabriel Sopanda a declarat că România susține "deschis și puternic" procesul de aderare a țării la UE, potrivit Anadolu.

Sopanda a interpretat votul din Parlamentul european ca fiind expresia "divizării politice" a Europei.

"Am susținut aderarea Turiciei și am menționat asta în toate documentele noastre. Spunem asta public și tare de la începutul președinției noastre", a mai spus Sopanda, referindu-se la deținerea președinției Consiliului UE de către România.

Turcia riscă "consecinţe grave" dacă bate palma cu Putin. Armele sunt pregătite

Deputaţi din partea Partidului Popular European (PPE) au depus un amendament prin care se cere oprirea definitivă a negocierilor, însă acesta a fost respins de Parlamentul European.

Cu toate acestea, o majoritate vrea să continue să-i "susţină pe cetăţenii turci" şi să "menţină deschis dialogul politic şi democratic".

Pe Twitter, Omer Celik, purtătorul de cuvânt al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării al preşedintelui Erdogan, a acuzat Parlamentul European că "priveşte lumea prin fereastra îngustă a extremei drepte".

Negocierile asupra unei eventuale aderări a Turciei la UE au debutat în 2005, însă se află într-un punct mort, relaţiile dintre Bruxelles şi Ankara devenind extrem de tensionate după tentativa de puci eşuată din iulie 2016, urmată de represalii împotriva opozanţilor şi jurnaliştilor.

Economia lui Erdogan, în picaj. Turcia a intrat în recesiune

Gabriel Sopanda a vorbit la un seminat în Ankara:

Mai multe articole despre:
Turcia aderare UE