MENIU

Parada militară de la Iași. FOTO

Parada militară la Iași

Manifestările privind sărbătorirea Zilei Naționale a României au început sâmbătă la Iași, la ora 10.00, informează Realitatea de Iași.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, 50 de jandarmi ieșeni au luat parte la dispozitivul de defilare la parada militară organizată în Piața Palatului din municipiul Iași.

Evenimentul a început în fața Palatului Culturii, în apropierea Prefecturii ieșene. La evenimente participă autoritățile locale și județene, printre care și prefectul de Iași, Marian Șerbescu.

"România sărbătorește cea de-a o suta aniversare. Manifestările de astăzi sunt organizate cu prilejul Zilei Naționale a României în Piața Palatului Culturii. Nu trebuie să uităm în niciun moment de rolul jucat de Iași în acel an 1918. În Iașul devenit capitală a rezistenței naționale s-a sărbătorit unirea Basarabiei cu România. În Iașul capitală a unui război reînceput s-a sărbătorit unirea Bucovinei cu România. La 1 Decembrie 1918, Regele Ferdinand și Regina Maria reintrau în București, în fruntea unei armate victorioase. Acea zi a fost momentul astral al României, cel în care trei capitale, Bucureștiul, Iașul și Alba Iulia au sărbătorit împreună", a precizat prefectul de Iași.

În cadrul detașamentului de defilare al Jandarmeriei Iași s-a aflat Garda cu Drapelul de luptă al unității, două plutoane de defilare, o grupă cu câini de intervenție, iar la defilarea tehnicii în dispozitiv se vor afla patru mijloace auto de intervenție.

Totodată, un detașament de 16 jandarmi și trei autoturism de intervenție au defilat în cadrul ceremonialului militar ce urmează a se organiza și desfășura în orașul Hârlău de Ziua Națională a României.

„Jandarmii ieșeni se vor alătura astfel celorlalte efective de la Ministerul Apărării Naționale, Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră, Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului, Direcției Județene de Informații, Penitenciarului Iași și Poliției Locale, care vor participa la parada militară", au precizat ieri reprezentanţii IJJ Iaşi.

Sâmbătă, de la ora 17.00, va fi aprins iluminatul de sărbători, moment care va fi precedat de un eveniment artistic de Crăciun. De la ora 17.15 va avea loc retragerea cu torțe a militarilor pe traseul Muzeul Unirii – Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt – Palatul Culturii, urmând ca la ora 17.30 să fie intonat imnul național al României în fața Palatului Culturii.

În aceeași seară va fi deschis și „Orășelul Copiilor" (cu tema Centenar) pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt.

Ziua va fi încheiată la Palatul Roznovanu, unde, de la ora 18.00, primarul Mihai Chirica va oferi un dineu cu ocazia Zilei Naționale a României.

În cadrul evenimentului vor fi lansate trei volume „Iași, Oameni ai Cetății", pentru domeniile arte plastice, literatură și artă dramatică. Vor lua cuvântul Felix Aftene (arte plastice), Ioan Holban (literatură) și Oltița Cîntic (artă dramatică).

Mai multe articole despre:
paradă militară