MENIU

Papagali dependenți de droguri. Fenomenul face ravagii în India. Ce pericol prezintă păsările

Stoluri întregi de papagali multicolori au luat cu asalt câmpurile de maci din India, pentru a experimenta senzațiile tari oferite de substanțele halucinogene conținute de plantă. Poate părea o glumă, dar fenomenul este cât se poate de real și de neplăcut pentru cultivatorii care trăiesc din această îndeletnicire. Se pare că păsările exotice au dezvoltat dependență de opiu, iar unele chiar au murit din această cauză.

Papagalii sălbatici au năvălit cu sutele asupra culturilor de maci din apropierea orașului  indian Chittorgarh, iar martorii susțin că aceștia prezintă un comportament tipic. Întâi se adăpostesc prin copacii din jur, așteptând ca muncitorii să părăsească lanurile, după care se reped asupra plantelor, le ronțăie tulpinile și zboară înapoi în copaci, unde petrec ore dând din cap sau pur și simplu dormind. De multe ori se întâmplă ca aceștia să cadă de pe crengi și să moară, din cauza supradozării cu substanța narcotică.

Fenomenul a apărut în anul 2015, iar de atunci se întețește, aducând daune culturilor de maci și producției de opiu, care a început să înregistreze scăderi ale necesarului folosit în domeniul medical, pentru fabricarea unor medicamente specifice, precum analgezicele, calmantele sau somniferele.

Din această cauză, și fermierii sunt afectați; circa 10 la sută din producție a fost vătămată de consumul compulsiv al papagalilor.