MENIU

Papa Francisc, îndemn la conviețuire fraternă la Șumuleu-Ciuc VIDEO

Papa Francisc, la Sumuleu-Ciuc
Papa Francisc la Sumuleu Ciuc

Vizita istorică a Papei Francisc în România continuă. Aflat în cea de a doua zi a vizitei sale în ţara noastră, Suveranul Pontif a oficiat astăzi Sfânta Liturghie la Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, unde în fiecare an are loc marele pelerinaj de Rusaliile catolice.

În fața celor aproape 100.000 de pelerini, Papa Francisc i-a îndemnat pe români și pe maghiari să conviețuiască în pace:

”Evenimentele complexe şi triste din trecut nu trebuie uitate sau negate, dar nici nu pot să constituie un obstacol sau un argument pentru a împiedica o mult râvnită convieţuire fraternă.”

După Şumuleu Ciuc, Suveranul Pontif merge la Iași. Și aici este așteptat de zeci de mii de oameni. În urmă cu puțin timp a plouat cu grindină, dar oamenii nu s-au speriat.

Potrivit Realitatea TV, 67 dintre pelerini din Șumuleu, printre care și 36 de copii, au avut nevoie de îngrijiri medicale, din cauza, mai ales, a temperaturilor scăzute din zona.

UPDATE 11.00: Invitații au început să sosească la Șumuleu-Ciuc. Premierul Viorica Dăncilă a ajuns cu puțin timp în zona special amenajată. În acest moment se aproximează că 85.000 de pelerini sunt prezenți la eveniment, însă numărul va crește pe măsură ce oamenii continuă să parcurgă drumul până în zona în care a fost montată scena. 

Mii de persoane se îndreaptă sâmbătă dimineaţă, pe o ploaie torenţială, spre Şumuleu Ciuc, locul unde Papa Francisc va oficia Liturghia Pontificală în a doua zi a vizitei sale apostolice în România şi unde, în fiecare an, o mulţime impresionantă participă la cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est.

Credincioşii au venit până la Miercurea Ciuc cu trenul, cu maşina sau cu autocarul, după care parcurg pe jos drumul până la altarul în aer liber situat în şaua muntelui Şumuleu, în pofida vremii nefavorabile. Unii dintre pelerini au mers pe jos distanţe impresionante şi spun că nu au simţit oboseală, ci doar bucuria de a fi alături de fraţii şi surorile în credinţă la acest eveniment istoric.

Purtând pelerine de ploaie şi umbrele, oamenii înaintează încet pe drumurile de acces care duc spre altarul în aer liber, rostesc rugăciuni şi interpretează cântece bisericeşti.

Potrivit datelor furnizate de organizatori, un număr de 110 mii de persoane s-au înscris online pentru a participa la Sfânta Liturghie, din care aproape 84 de mii sunt din România, majoritatea din Transilvania şi Banat.

De asemenea, sunt şi peste 25 de mii de pelerini din Ungaria, dar şi din comunităţile maghiare din Serbia, Slovacia sau Ucraina, care s-au înscris online pentru a lua parte la acest eveniment.

Printre pelerinii care vor fi prezenţi la slujba de la Şumuleu Ciuc sunt şi persoane care vin din ţări foarte îndepărtate, cum ar fi Pakistan, Rwanda, Africa de Sud, Niger, Madagascar, Australia, Israel, Canada sau Namibia.

Sâmbătă, la Şumuleu Ciuc, Papa Francisc va fi întâmpinat cu Imnul Papal, dar şi cu un vechi cântec bisericesc. Predica pe care Papa Francisc o va rosti în timpul liturghiei oficiate la Şumuleu Ciuc va fi tradusă simultan în limbile română şi maghiară.

La liturghia oficiată în celebrul sanctuar marian, Sanctitatea Sa va purta veşminte liturgice realizate de un cunoscut designer de haine bisericeşti, din Satu Mare, Cristina Sabău-Trifu.

În organizarea marelui eveniment de la Şumuleu Ciuc au fost implicaţi peste 300 de preoţi concelebranţi, precum şi zeci de preoţi care vor fi prezenţi în mulţimea de pelerini pentru a-i împărtăşi pe credincioşi. De asemenea, la slujbă vor participa 60 de episcopi, patru diaconi, iar unele informaţii arată că ar urma să ia parte şi patru cardinali.

Pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Şumuleu Ciuc, sculptată în lemn de tei, cu o înălţime de 2,27 metri, cea mai mare de acest fel din lume, cu o vechime de peste 500 ani, va fi urcată pe munte şi va împodobi altarul de unde Suveranul Pontif va oficia sâmbătă slujba.

Fecioara sculptată în lemn de arțar de mâini anonime, acum mai bine de jumătate de mileniu, i-a apărat pe credincioșii din regiune de invaziile tătare și turce.

Cea mai cunoscută statuie a Mariei din Bazinul Carpatic se află în biserica de pelerinaj din Şumuleu Ciuc sub supravegherea ordinului franciscan. Fecioara Maria, este cunoscută şi ca Femeia îmbrăcată în soare. Ea este învăluită în razele soarelui, având sub picioare globul pământesc şi semiluna, purtând în jurul capului o coroană formată din stele. În braţul ei stâng se află copilul care dă binecuvântare, IIsus, iar în mâna dreaptă se află sceptrul împărătesc.

Lucrarea făcută din lemn de arţar are o înălţime de 253 centimetri, figura Fecioarei Maria în sine este de 191 centimetri. Statuia nu aparţine patrimoniului original al mănăstirii, originea sa nefiind cunoscută exact. Este posibil să fi fost făcută în anii 1510 într-un atelier transilvănean. Cel mai probabil, a fost figura centrală a unui altar triptic într-o biserică construită în stil gotic târziu, dintr-un oraş mai mare.

 

Recent, sculptura a fost analizată cu scanare UV şi s-au ralizat studii endoscopice, în care a fost studiată partea interioară, goală, şi suprafaţa exterioară. Analizele au arătat că sculptura nu a fost făcută dintr-un singur lemn, ci din mai multe părţi îmbinate.

 Cu prima menţionare a statuii din Şumuleu-Ciuc ne întâlnim într-un inventar înregistrat în 1621. În acel moment se afla pe un altar secundar,  și probabil că a ajuns în centrul noului altar principal, după reamenajările din urma distrugerilor cauzate de invazia tătarilor din 1661.

 

 

De la Şumuleu Ciuc, Papa Francisc va pleca la Iaşi, unde va ajunge după ora 17,00, şi va vizita Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină".

Suveranul Pontif a aterizat vineri pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", el fiind întâmpinat de preşedintele Klaus Iohannis. A urmat primirea oficială de la Palatul Cotroceni, unde a avut o întâlnire cu autorităţi ale statului, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai corpului diplomatic. Tot vineri, Papa Francisc a avut o întâlnire privată cu Patriarhul BOR, Daniel, şi cu Sinodul Permanent, la Palatul Patriarhiei. Ulterior, Suveranul Pontif a mers la Catedrala Naţională, unde a rostit în latină rugăciunea "Tatăl nostru", de unde a plecat cu papamobilul spre Catedrala "Sf. Iosif pentru a participa la Sfânta Liturghie.

Filmul complet al primei zile din vizita Papei Francisc în România

Mai multe articole despre:
PAPA FRANCISC