MENIU

Pactul prin care s-a decis, de fapt, soarta României! Iată cum au pus comuniștii mâna pe putere

În cadrul întâlnirilor de la Moscova dintre Churchill - Stalin, din perioada 9-18 octombrie 1944, a fost tranșată situația sferelor de influență din Europa. Astfel, printr-un acord de procentaj, România avea să ajungă sub influența sovietică.

Întâlnirea și înțelegerea dintre Winston Churchill și Iosif Vissarionovici Stalin, de la Moscova, din perioada 9-18 octombrie 1944, a stârnit foarte multe controverse de-a lungul timpului. Fostul premier britanic a fost blamat pentru înțelegere pe care a făcut-o liderul sovietic, scrie RFI.ro.

Aflat la Kremlin, în după-amiaza zilei de 9 octombrie, Churchill, după cum a povestit chiar el în memoriile sale, a început discuția cu Stalin, abordând subiectul Polonia.

”Să Stabilin treburile în Balcani”, a spus Churchill. ”În ceea ce privește Marea Britanie și Rusia v-ar conveni ca voi să aveți 90 la sută influență în România, noi să avem 90 la sută influență în Grecia și să mergem pe varianta jumătate-jumătate în Iugoslavia?”, a continuat Churchill. În timp ce lui Stalin i se traducea ce i-a spus Churchill, fostul premier britanic a luat o bucățică de hârtie, pe care a scris exact ce îi spusese mai devreme interlocutorului său rus. Apoi i-a înmânat-o sovieticului, care terminase de ascultat translatorul. A urmat o mică pauză, iar apoi Stalin a luat un pix și a bifat foaia, care a rămas cunoscută în istorie ca Acordul de Procentaj de la Moscova.

După ce doi lideri au semnat hârtia, pe care erau împărțite sferele de influență în Europa de Sud-Est, Churchill, cel mai probabil preocupat de imaginea sa, i-a cerut lui Stalin să ardă documentul, de teamă că acesta ar fi putut găsit cândva. Totuși, Stalin i-a replicat: ”Păstrează-l!”.

”Conştiinţa mea e fată bună. Pot să cad la înţelegere cu ea”, a continuat Winston Churchill.

Trebuia să mai cadă de acord și cu americanii, care nu vedeau foarte bine această împărțire a sferelor de influență. Președintele Roosvelt nu i-a oferit lui Churchill autorizația să vorbească în numele său când a plecat la Moscova.

În urma acestui acord de procentaj, în 1947, pe 30 decembrie, Regele Mihai I a fost obligat să abdice, iar în România a fost instaurat, oficial regimul comunist, condus de Gheorghe Gheorghiu-Dej.