MENIU

Orașul din România promovat ca stațiune turistică după închiderea minelor

Oraș minier, promovat ca stațiune turistică. Foto/Profimedia

După ce s-a închis și ultima mină din zonă, orașul Uricani din județul Hunedoara a fost promovat ca stațiune turistică. Orașul se află la 20 de kilometri de Petroşani și are avantajul de a fi aşezat pe unul dintre traseele principale ale Parcului Naţional Retezat, cu numeroase atracţii turistice naturale. 

Autoritățile locale au decis în vara anului 2021 ca orașul de la poalele munților Retezat să devină o adevărată zonă de interes turistic. Dar pentru asta s-a pus și o taxă specială de stațiune. Fiecare turist care se cazează în pensiuni trebuie să plătească în plus 3 lei pe zi.

Primăria spunea că orașul se va dezvolta astfel încât să existe 500 de locuri de cazare, zone noi de agrement și modernizări la drumuri si cartiere, toate din fonduri europene. Numai că, în ultimii ani, toate aceste promisiuni nu au fost duse la bun sfârșit.

Mai multe investiții din zonă au fost amânate sau oprite definitiv. De exemplu până în anul 2011, au fost construiţi circa 20 de kilometri de şosea, prin sălbăticie, până la limita judeţului Hunedoara cu Gorj.

Dar investiția făcută atunci de Ministerul Transporturilor a fost oprită, în urma presiunilor făcute de organizaţiile de mediu, care au reclamat faptul că drumul va afecta habitatele din zona Parcului Naţional Retezat şi a Parcului Naţional Domogled Valea Cernei.

Mai multe articole despre:
uricani hunedoara oras turistic oras minier