MENIU

Orașul în care un român din patru riscă amputația. Afecțiunea nu e simptomatică

Un timișorean din patru care au fost examinați de specialiști cu ocazia campaniei „Controlează-ţi diabetul!”, derulată la Timișoara, riscă în timp să își piardă membrele inferioare.

Medicii atrag atenția asupra faptului că multe dintre persoanele cu această maladie nu știu că suferă de neuropatie diabetică, o complicație cronică, care poate avea efecte foarte grave, inclusiv amputații ale picioarelor, scrie renasterea.ro.

Aceasta, din cauză că în stadiile incipiente afecțiunea nu este simptomatică, iar în lipsa unei monitorizări a picioarelor și a unei îngrijiri adecvate, complicația are o evoluție rapidă, care poate conduce la apariția ulcerațiilor, un factor de risc major pentru amputații.

De aceea, efectuarea periodică a screeningului de neuropatie este esențială pentru un diagnostic precoce al acestei complicații, care poate contribui la reducerea ratei amputațiilor asociate diabetului, subliniază specialiștii.

Societatea de Neuropatie Diabetică, în parteneriat cu Asociația de Podiatrie au organizat la Timișoara o sesiune de screening de neuropatie diabetic și picior diabetic. Rezultatele examinărilor realizate de echipele medicale de voluntari arată că 90 la sută dintre pacienții evaluați nu au mai efectuat niciodată un examen de picior sau li s-a făcut în urmă cu mulți ani.

Din cele 97 de persoane cu diabet testate de specialiști, 27 aveau neuropatie diabetică. De asemenea, aproape toți cei examinați prezentau diferite probleme: calusuri, deformări ale picioarelor, fisuri interdigitale sau onicomicoză.

 

Mai multe articole despre:
medici amputații medici amputații diabet