MENIU

OPT DIPLOME DE BACALAUREAT, ANULATE DEFINITIV prin decizia instanţei de judecată

<p>&Icirc;n locul diplomelor de Bacalaureat, anul acesta au fost eliberate adeverinţe</p>

Curtea de Apel Suceava s-a pronunţat definitiv şi irevocabil într-un dosar care face referire la diplome de bacalaureat emise fraudulos de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava încă din anii 2006 şi 2007.

Opt diplome de bacalaureat au fost anulate definitiv prin decizia instanţei de judecată, la fel şi foile matricole obţinute de respectivii elevi. S-a ajuns la această decizie după ce s-a dovedit că respectivii elevi au promovat clasa a XII-a după ce li s-au pus fictiv note în cataloage, în timp ce ei erau plecaţi la muncă în străinătate, scrie monitorulsv.ro.

Povestea unuia din puţinele cazuri de fraudă dovedite din mediul şcolar judeţean începe pe 26 iulie 2006, când poliţia a fost sesizată că la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava există elevi de la fără frecvenţă care, deşi erau plecaţi în străinătate, figurau prezenţi la ore şi cu note în cataloage. S-a demarat o anchetă, cataloagele au fost ridicate şi verificate, au fost audiaţi zeci de profesori şi elevi, iar concluzia a fost că sesizarea se confirmă. Dosarul a fost preluat de un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, demarându-se urmărirea penală faţă de 18 profesori.

În aprilie 2008, procurorii au confirmat fraudele. La vremea respectivă, procurorii au stabilit că fapta nu prezintă pericol social ridicat şi au considerat că este suficient ca cei 18 profesori şi elevii în cauză să fie doar amendaţi cu 700, respectiv 800 de lei.

Profesorii au scăpat atât de uşor în condiţiile în care au dat vina pe confuzii, declarând că au fost duşi în eroare de persoane care au venit la examene în locul elevilor înscrişi la fără frecvenţă, pe care nu aveau cum să-i cunoască foarte bine. Un argument care pare foarte discutabil, însă concluziile anchetei amintite mai sus nu mai pot fi schimbate.