MENIU

Oprescu: După contopirea RADET cu ELCEN, bucureștenii ar putea să nu mai plătească nimic la căldură

<p>Oprescu: După contopirea RADET cu ELCEN, bucureștenii ar putea să nu mai plătească nimic la căldură</p>

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunțat luni, în cadrul unui interviu acordat HotNews.ro, că, în următorii ani, după contopirea RADET cu ELCEN, bucureștenii ar putea să nu mai plătească niciun leu pentru căldură. Astfel, Primăria Capitalei ar urma să subvenționeze, în totalitate, prețul Gigacaloriei din vânzarea de energie electrică.

Însă, până la unirea RADET cu ELCEN, edilul a declarat că prețul energiei termice nu va crește, municipalitatea urmând să acopere, pentru lunile de iarnă, majorarea de tarif, circa 30%, aprobată de ANRE în ultimul an.

"Toți au recomandat acest lucru ca transportul, distribuția și producerea să fie sub aceeași jurisdicție, a Consiliului General, recte, a Primăriei Capitalei, pentru ca să pot sa controlez prețul. Astfel, eu și RADET-ul suntem pe post de sclavi, transportăm cât vor dânșii (ELCEN) să ne dea și mor de ciudă. Energia termică reprezintă 20% din producția generală a CET-urilor. Că CET-urile nu mai sunt refăcute, de pe vremea lui Tudor Vladimirescu, și nu mai dau randament, este altceva. Energia termică este energie reziduală, ar trebui să nu coste nimic. ANRE este o autoritate care nu a ținut cont niciodată de cetățean. Majorarea aprobată de dânșii o acopăr eu pentru lunile de iarnă. După care, după unirea ELCEN cu RADET, mă duc pe prețul de cost de producere a energiei, iar, la al șaselea mandat, dacă o să mă mai vrea bucureștenii, o să fac exact ce am spus. 1% din profitul vinderii curentului electric , tamponat subvenția și mărită subvenția, va face ca cetățeanul să nu mai plătească deloc căldura", a declarat Oprescu.

Totodată, Sorin Oprescu a afirmat că această ipoteză este fezabilă, în conditiile în care se va moderniza rețeaua de distribuție. În acest sens, Oprescu a afirmat că vrea să facă și trei CET-uri noi, în zona de nord a Capitalei.

"Este fezabil pe calcule. Nu mă refer la anul, vorbesc de viitor, pentru că CET-urile acestea trebuie reformulate. Studiul făcut pe ele a spus că este nevoie de 850 milioane ca să refac rețeaua care funcționează de pe vremea lui Ceaușescu, devenită aberantă, fiindca ea se ducea către marile întreprinderi. Singurul CET modernizat este cel din Vest. Știu care este harta de încălzire și pot să fac în zona de nord 3 CET-uri mici, în parteneriat public-privat, cu obligația să cumpăr de la dânșii energie termică pentru 10-15 ani ca să își amortizeze investiția", a spus primarul general al Capitalei.

 

Mai multe pe HotNews.ro.