MENIU

Operaţiune anti-ISIS, desfăşurată şi în România

Operaţiune anti-ISIS, desfăşurată şi în România

Ofensivă fără precedent lansată la nivel european împotriva propagandei jihadiste. Cele mai importante canale de comunicare ale grupării Stat Islamic au fost paralizate după o operaţiune în România şi în alte ţări europene, precum şi în Canada şi Statele Unite. 

O operaţiune la care au participat Europol și agenţii americane şi canadiene a dus la dezactivarea principalelor canale de comunicare ale grupului Stat Islamic. Ofensiva coordonată a fost condusă de procurorii belgieni şi a mai implicat echipe din România, Bulgaria, Franţa, Olanda, Marea Britanie, Statele Unite şi Canada. 

În ţara noastră, oamenii legii au confiscat dovezi digitale, în timp ce în alte state au fost capturate serverele grupării jihadiste. Astfel, au fost închise principala agenţie de comunicaţii a ISIS precum şi un post de radio şi multe alte site-uri. Un oficial Europol a declarat că, astfel, au fost reduse posibilităţile de radicalizare a tinerilor europeni, iar propaganda online a teroriştilor a primit o mare lovitură. 

Forțele de poliție europene se așteaptă ca datele recuperate să le ajute să identifice administratorii din spatele instituțiilor media Isis și persoane radicalizate aflate pe teritoriul continentului. 

Operaţiunea coordonată este a treia de acest gen de la apariţia califatului din Siria şi Irak. Precedentele atacuri au dus la închiderea unor site-uri şi aplicaţii pentru telefonul mobil, dar şi la identificarea a peste 100 de terorişti din lumea întreagă. 

Mai multe articole despre:
jihadişti ISIS operaţiuen